Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Координаційна зустріч головних лікарів ВІЛ/СНІД центрів. Результати зустрічі
21.09.2021
10:11

Координаційна зустріч головних лікарів ВІЛ/СНІД центрів. Результати зустрічі

За підтримки CDC, Глобального фонду та офісу ВООЗ в Україні вчора, 20 вересня, відбулася координаційна зустріч головних лікарів ВІЛ/СНІД центрів України. Теми заходу: основні показники діяльності з лікування та тестування ВІЛ-інфекції, первинна медична допомога у 2022 році та зокрема діагностика, лікування й супровід людей, які живують з ВІЛ або мають підозру на ВІЛ. 

Павло Поламарчук (Міністерство охорони здоров’я України), Ольга Гвоздецька (Центр громадського здоров’я), Езра Барзілай (офіс CDC в Україні) та Мартін Донаг’ю (офіс ВООЗ в Україні) розпочали захід із вступного слова. 

Презентації учасників зустрічі нижче:

  1. Сергій Рябоконь (Центр громадського здоров’я). Аналіз основний показників дільності з лікування ВІЛ-інфекції — за посиланням.
  2. Людмила Легкоступ та Віолетта Марциновська (Центр громадського здоров’я). Аналіз основних показників діяльності з тестування на ВІЛ. Представлення проєкту Стратегії з тестування на ВІЛ — за посиланням.
  3. Олександр Курдус (Центр громадського здоров’я), Дмитро Черниш (Національна служба здоров’я України). Медичні інформаційні системи в системі нагляду за соціально значущими хворобами.
  4. Віталія Трохимець (Український центр охорони здоров’я). Представлення проміжних результатів дослідження щодо впливу реформи ОЗ на надання послуг ЛЖВ — за посиланням.
  5. Ірина Агеєва (Центр громадського здоров’я). Етапи розробки Стратегії розвитку системи громадського здоров’я на 2022-2030 роки.
  6. Анна Фенчак (Національна служба здоров’я України). ПМГ 2022: діагностика, лікування та супровід осіб з ВІЛ (підозрою на ВІЛ) — за посиланням.
  7. Лариса Гетьман (Центр громадського здоров’я). Підведення підсумків. Плани роботи на наступний період — за посиланням.

Результати зустрічі:

— На сесії було представлено показники щодо лікування з ВІЛ як з офіційних статистичних форм, так і з МІС ВІЛ.

— Були розглянуті питання виявлення людей, які живуть з ВІЛ, на пізніх стадіях ВІЛ, пізнє призначення АРВ-терапії, оптимізації АРВ-терапії та недотримання кратності моніторингу вірусного навантаження (охоплення обстеженнями та ведення пацієнтів із визначальним вірусним навантаженням).

— Окремо розглянуті проблемні питання деяких регіонів, зокрема слабка координаційна робота обласних Центрів СНІДу над периферійними сайтами АРТ.

— Надані рекомендації щодо систематичного моніторингу показників з ВІЛ в межах регіону за даними МІС ВІЛ, а саме пропуск планових візитів пацієнтами на АРВ-терапії, нерегулярне обстеження на вірусне навантаження, відсутність активної роботи щодо повернення пацієнта в АРВ-терапію тощо.

Зокрема, були визначені ключові тенденції епідемії ВІЛ-інфекції в Україні та шляхи реорганізації системи епіднагляду за ВІЛ/СНІДом в умовах реформи охорони здоров'я в Україні.


 

Інші новини