Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Лідерство, управління та врядування: завершення другого проектного року
28.09.2015
20:25

Лідерство, управління та врядування: завершення другого проектного року

25 вересня 2015 року відбулася зустріч “Підтримка результатів розвитку потенціалу» з приводу завершення другого проектного року ініціативи співпраці Уряду США та Глобального фонду/ проекту  «Лідерство, управління та врядування» в Україні (CCI / LMG-Україна).

Проект "Лідерство, управління і врядування" в Україні реалізовувався з 1 червня 2013 року по  24 вересня 2015 року з метою посилення програмного, фінансового і інституційного потенціалу Українського центру  контролю за соціально небезпечними хворобами МОЗ України  (УЦКС) в якості одного з основних реципієнтів  Глобального фонду .

В рамках зустрічі керівництво УЦКС та представники проекту LMG обговорили внесок проекту і становлення УЦКС як організації-лідера в системі охорони здоров'я України в контексті боротьби з поширенням ВІЛ / СНІДу та туберкульозом. Результатом спільної роботи експертів проекту LMG та УЦКС стало більше 35 політик та керівництв, серед яких Інституціональна стратегія УЦКС на 2014-2017 роки; пробюджетований операційний робочий план УЦКС; комунікаційна стратегія УЦКС на 2014-2017 роки; бренбук УЦКС; стратегія мобілізації ресурсів;  фандрейзингова стратегія та інструменти до неї; матриця потенційних партнерів; тренінгова стратегія;, звіт з оцінки дослідницького потенціалу УЦКС; інструкція службових відряджень; політика прозорості, підзвітності та протидії корупції, тощо.

На додаток до висвітлення викликів і каталізаторів стійкості потенціалу УЦКС, укріпленого, крім вкладу інших партнерів, за допомогою CCI / LMG-Україна, результатом цього заходу стала розробка бачення УЦКС по введенню в дію і продовженню використання спільно розроблених інструментів, а також одержання від УЦКС зобов'язань по подальшому впровадженню таких інструментів з описом конкретних кроків.

«Напрацьований досвід та здобутки проекту LMG  сприяли розвитку команди УЦКС у найбільш прогресивну та потужну структурну одиницю у системі розвитку громадського здоров’я в Україні.  Завдяки спільній роботі УЦКС продемонстрував значний прогрес у найбільш амбітних напрямках розвитку державного управління в сфері охорони здоров’я, а саме: присутність на міжнародній арені, системний та прозорий механізм закупок, антикризовий менеджмент. Представники проекту LMG стали членами нашої команди та стійко зустрічали з нами постійні виклики перехідного періоду реформування системи охорони здоров’я», - висловила вдячність проекту професор Наталія Нізова, директор ДУ «Український центр контролю за соцхворобами МОЗ України».

На зустрічі була присутня  Сара Вільхельмсен, Старший офіцер програми, яка зазначила: «LMG – це глобальний 5-річнийпроект, який триватиме до вересня 2016 року. Ми працюємо над задачами щодо зміцнення потенціалу шляхом посилення співробітництва на національному та регіональному рівнях у багатьох країнах світу – В’єтнамі, Лаосі, Афганістані, Латинській Америці, а також мали можливість впровадити проект і в Україні. В контексті нестабільності, в умовах якої відбувається реформа системи охорони здоров’я в Україні, проекту разом з УЦКС вдалось досягти значних результатів. Впевнена, що це лише завершення першої глави, а основні досягнення завдяки напрацюванням проекту у вас ще попереду».

Інформація про проект

Ініціатива співпраці Уряду США та Глобального фонду (ГФ) спрямована на поліпшення координації інвестицій і зусиль Надзвичайного плану президента США з боротьби зі СНІДом (ПЕПФАР) і ГФ в окремих країнах, включаючи Україну. Проект CCI / LMG-Україна зміцнює потенціал УЦКС - єдину державну установу в Україні, яка виступає в якості основного реципієнту Глобального фонду - і посилює загально-організаційний потенціал установи в якості ключового національного відомства з контролю за ВІЛ/СНІДом і туберкульозом. Працюючи в тісному співробітництві з персоналом УЦКС, Міністерством охорони здоров'я України, іншими основними реципієнтами гранту ГФ, програмами, фінансованими урядом США, і партнерами, проект CCI / LMG-Україна спрямовував зусилля на подолання правових і структурних перешкод для УЦКС як основного реципієнта, надання допомоги УЦКС у розвитку стратегій і процедур організації та сприяння в нарощуванні потенціалу в галузі управління грантами, а також вибору суб-реципієнтів та управління ними. 

Інші новини