Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Медики обговорили, як працюватиме система протитуберкульозної допомоги в рамках медреформи
20.09.2019
15:35

Медики обговорили, як працюватиме система протитуберкульозної допомоги в рамках медреформи

ЦГЗ України провів зустріч присвячену обговоренню організації системи протитуберкульозної медичної допомоги на регіональному рівні в рамках трансформації галузі охорони здоров’я. Важливим аспектом заходу стало питання перетворення протитуберкульозних медзакладів з бюджетних установ у комунальні некомерційні підприємства.

Зустріч пройшла 17-18 вересня у місті Львові на базі Центру легеневого здоров’я – сучасного медичного закладу широкого профілю, що має в структурі не тільки клініко-діагностичні відділення, а й потужний тренінговий центр. Центр легеневого здоров’я вже уклав договір про співпрацю з Національною службою здоров’я, має на меті найближчим часом об’єднати протитуберкульозну службу в області шляхом створення 9 міжрайонних диспансерних відділень.

Фахівці обговорили організацію протитуберкульозної допомоги на регіональному рівні, зокрема досвід Львівського регіону. Наразі Львівщина є одним із провідних регіонів щодо розвитку та оптимізації фтизіатричної служби, відповідно до національної політики та підходів ВООЗ. Результатом цього є стійке зниження рівня захворюваності на туберкульоз та смертності від нього в регіоні. 

До заходу долучились керівники регіональних протитуберкульозних служб Львівської, Вінницької, Дніпропетровської, Закарпатської, Запорізької, Івано-Франківської, Херсонської областей та міста Києва. Від ЦГЗ взяли участь Яна Терлеєва – керівник відділу координації програм лікування ТБ та координатор Львівського регіону, лікар-фтизіатр – Ольга Зайцева. Протягом зустрічі експерти мали нагоду ознайомитись із організаційною структурою реорганізованого закладу та відвідали основі клінічні та діагностичні підрозділи Центру легеневого здоров’я. 

В рамках дискусії про покращення системи боротьби з туберкульозом, учасники обговорили впровадження пацієнт-орієнтованих моделей лікування з акцентом на амбулаторний етап, сучасні можливості щодо оновлення матеріально-технічної бази медичних закладів та особливості управління закладом охорони здоров’я у формі комунального некомерційного підприємства. На шляху до спільної мети покласти край ТБ до 2035 року, відповідно до цілей та задач ВООЗ, продуктивна комунікація, обмін думками та досвідом та координація спільних зусиль між національним та регіональними рівнями є надзвичайно важливими.

Даний захід організовано в рамках реалізації гранту Глобального фонду для боротьби з туберкульозом, ВІЛ/СНІДом та малярією, за підтримки Департаменту охорони здоров'я Львівської обласної державної адміністрації. 

Нагадаємо, що Україна входить в п’ятірку країн світу з найшвидшими темпами поширення мультирезистентного туберкульозу. Станом на серпень поточного року 20 235 людей з туберкульозом знаходились під медичним наглядом та отримували лікування. За оцінками експертів ще близько 25% хворих не звернулись за медичною допомогою. 

Інші новини