Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Місячник тестування на вірусні гепатити у приватних лабораторіях
30.07.2021
10:48

Місячник тестування на вірусні гепатити у приватних лабораторіях

Цьогоріч до Всесвітнього дня боротьби з вірусними гепатитами приватні діагностичні лабораторії «Сінево», «Дніпролаб», «Ніколаб», «CSD», «Інвітро», «Фармбіотест», «Меділабс» та «Діла» підтримали ініціативу зробити тестування на вірусні гепатити більш доступним. 

Протягом серпня 2021 року охочі дізнатися свій гепатит-статус можуть звернутися до вказаних приватних лабораторій та отримати  можливість пройти діагностику на вірусні гепатити на акційних умовах. Деталі та додаткову інформацію шукайте на сайтах лабораторій вашого регіону.

За оціночними даними в Україні 1 342 418 осіб хворіють на вірусний гепатит С та 559 341 на вірусний гепатит В. В свою чергу під медичним наглядом з вірусним гепатитом С перебуває лише близько 7% осіб від оціночних даних та 3,3% осіб — з вірусним гепатитом В. На жаль, більшість хворих не знають про свій діагноз та не отримують лікування. 

У листопаді 2019 року Україна приєдналася до Глобальної стратегії з елімінації вірусних гепатитів B та C, ухваливши Державну стратегію протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу, туберкульозу та вірусним гепатитам до 2030 року. Відповідно до Державної стратегії протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу, туберкульозу та вірусним гепатитам до 2030 року цілі дуже амбітні. Зокрема, до 2030 року діагностованими мають бути 90% осіб, які хворіють на вірусні гепатити та не знають про свою хворобу. А відтак і лікування мають отримати 90% хворих.  

Відповідно до оновлених Стандартів лікування вірусних гепатитів кожен громадянин мінімум один раз протягом життя має пройти скринінг на гепатити. А у випадку якщо наявні фактори ризику, до яких відноситься: ін’єкційне або інтраназальне вживання  наркотиків, гемодіаліз, контакт з кров’ю інших людей, отримання хірургічних, стоматологічних та інших маніпуляцій, які передбачають потенційний контакт з кров’ю іншої людини, рекомендовано проходити скринінг регулярно.

Діагностика вірусних гепатитів за допомогою швидких тестів передбачена пакетом медичних гарантій, надається сімейним лікарем і є безоплатною для пацієнтів, відповідно до наказу МОЗ № 504 «Про затвердження Порядку надання первинної медичної допомоги».

Результат швидкого тесту завжди потребує підтвердження діагнозу, тому  амбулаторним пакетом послуг передбачено проведення підтверджувальної  діагностики ПЛР-методом на ДНК вірусного гепатиту В та РНК вірусного гепатиту С.

Тому радимо вам вже зараз відвідати сімейного лікаря або приватну лабораторію, щоб пройти скринінг на вірусні гепатити і дізнатись свій статус!
 

Інші новини