Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
МОЗ посилює заходи відповіді на спалах кору
25.04.2018
09:00

МОЗ посилює заходи відповіді на спалах кору

За оперативними даними Центру громадського здоров’я МОЗ України, за 16-й тиждень 2018 року на кір захворіли 1070 людей: 507 дорослих і 563 дитини. Це найбільша кількість нових випадків захворювання, зафіксованих за тиждень, з початку спалаху кору з 2017 року. Стрімке зростання кількості захворювань за останній тиждень пов’язане з груповими спалахами у Волинській, Львівській, Закарпатській, Чернігівській, Київській областях, а також зростанням кількості дорослих, які захворіли на кір.

20 квітня 2018 року оперативний штаб МОЗ України з реагування на ситуацію з поширення кору в Україні прийняв рішення про розширення заходів посиленої імунізації на усі групи дітей віком до 18 років (раніше заходи посиленої імунізації поширювались тільки на дітей до 9 років).

Також Міністерство охорони здоров’я вивчає можливість проведення імунізації дорослих за епідемічними показниками з використанням вакцин, закуплених на національному рівні.

Всього впродовж 16-ти тижнів 2018 року на кір захворіли 11720 людей – 4564 дорослих і 7156 дітей. З початку року від ускладнень кору померло восьмеро людей: шестеро дітей і двоє дорослих.

Найбільше людей захворіли на кір у Івано-Франківській (1985), Закарпатській (1893), Одеській (1327), Львівській (1293), Чернівецькій (983) областях. За останній тиждень значно зросла кількість зареєстрованих випадків у Вінницькій, Волинській, Кіровоградській, Львівській, Харківській, Київській областях та м. Києві.

Нагадуємо, що кір – це дуже небезпечне і заразне захворювання, ліків від кору не існує. Зупинити спалах може тільки вакцинація.

Україна вперше за останні 7 років повністю забезпечена необхідними вакцинами. Вакцина є у наявності в усіх регіонах. Наразі залишки вакцин в регіонах складають 255 тис доз. Якщо в окремому лікувальному закладі вакцина відсутня, необхідно звернутися до департаменту/управління охорони здоров’я ОДА.

Минулого тижня ще 800 тисяч доз вакцини проти кору, паротиту і краснухи, закуплених за кошти державного бюджету, прибули в Україну. Найближчим часом вакцини будуть розвезені у регіони.

Нагадуємо батькам: якщо вашій дитині скоро виповнюється 1 рік або 6 років, їй необхідно зробити щеплення за календарем щеплень. Якщо дитина пропустила першу чи другу дозу вакцини КПК за графіком, зверніться до медичного закладу для якнайшвидшого отримання безоплатного щеплення.

Оперативні дані щодо захворюваності на кір у розрізі всіх регіонів можна побачити тут.

Детальніше про хвороби, вакцинацію, досвід батьків та відповіді на популярні запитання – дивіться на сайті http://www.vaccination.com.ua

Інші новини