Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
МОЗ розпочне вакцинацію дорослих у групі ризику захворюваності на кір
06.06.2018
15:00

МОЗ розпочне вакцинацію дорослих у групі ризику захворюваності на кір

Нещодавно було прийнято зміни у нормативні документи, які дозволяють проводити безоплатну імунізацію вакцинами, закупленими за бюджетні кошти, дорослим у групах підвищеного ризику захворювання на кір.

Таке рішення було прийнято у зв`язку зі зростанням захворюваності на кір серед дорослих. З початку року 40% від усіх хворих становлять саме дорослі. Зокрема, йдеться про поширення захворюваності у групах, які проживають у спільному просторі (військові, бійці АТО, студенти), а також серед освітян та медиків.

Уже зараз Міністерство охорони здоров`я замовило додатково 392 тис доз вакцин для профілактики кору. Додатковий обсяг вакцин буде закуплено на заощаджені завдяки міжнародним організаціям кошти з бюджету 2017 року.

Найближчим часом буде прийнято порядок проведення імунізації дорослим та визначено групи, яких вакцинуватимуть безоплатно, про що Міністерство охорони здоров`я поінформує окремо.

Нагадаємо, що відповідно до чинного законодавства, вакцини КПК на національному рівні закуповуються лише для імунізації дітей. Рішення про імунізацію дорослих у групі ризику приймається як реагування на несприятливу ситуацію (спалах).

За оперативними даними Центру громадського здоров’я МОЗ України, за 22-й тиждень 2018 року на кір захворіли 1132 людини (463 дорослих і 669 дітей).

З початку року на кір захворіли 19 249 людей – 7 825 дорослих і 11 424 дітей.

Найбільше людей захворіли на кір у Львівській (всього 2639 людей: 830 дорослих і 1809 дітей), Закарпатській (всього 2442 людини: 456 дорослих і 1986 дітей), Івано-Франківській (всього 2332 людини: 676 дорослих і 1656 дітей), Одеській (всього 1782 людини: 876 дорослих і 906 дитини), місті Києві (всього 1362 людини: 849 дорослих і 513 дітей) та Чернівецькій (всього 1156 людей: 383 дорослих і 773 дитини) областях.  

За цей час від ускладнень кору померло одинадцять людей: семеро дітей і четверо дорослих. Днями стало відомо про два летальних випадки – померли 10-місячна дитина в Одеській області та доросла жінка у Кіровоградській області.  

Кір – небезпечне і дуже заразне захворювання, ліків від якого не існує, а ускладнення цієї хвороби можуть мати смертельні наслідки. Діти, які не отримали профілактичне щеплення, знаходяться у зоні ризику. Захистити від хвороби може тільки вакцинація.

Вакцина проти кору є у наявності в усіх регіонах. Для щеплень КПК в Україну наразі постачається вакцина “Пріорикс” виробництва “Глаксо Сміт Кляйн”, вона якісна, ефективна і безпечна, надається державою безоплатно. Станом на 31 травня 2018 року, в Україні наявні 954 тисячі доз вакцин, також очікуються подальші поставки вакцини КПК. Якщо в окремому лікувальному закладі вакцина відсутня, необхідно звернутися до департаменту/управління охорони здоров’я ОДА: http://moz.gov.ua/regionalni-upravlinnja

Оперативні дані щодо захворюваності на кір у розрізі всіх регіонів можна побачити тут.

Детальніше про вакцинацію та хвороби, від яких вона захищає, досвід батьків та відповіді на популярні запитання – дивіться на сайті http://www.vaccination.com.ua

Інші новини