Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
09.09.2020
16:12

На харчову алергію страждає 1–3% дорослих та 4–6% дітей у світі

Харчова алергія — це реакція імунної системи організму на харчові продукти.

Організм виробляє “алергічні антитіла”, або імуноглобулін E (IgE), до алергену. Алерген потрапляє до організму, зв’язується з антитілом IgE і спричиняє алергічну реакцію.

Харчову алергію не слід плутати з харчовою непереносимістю, оскільки вони ґрунтуються на різних механізмах.

Епідеміологічні дослідження показали, що майже 80% людей, яких запитували, чи є у них харчова алергія, відповідали ствердно, проте у них не було IgE-опосередкованої харчової алергії.

Більше 160 продуктів харчування можуть зумовлювати алергічні реакції.

Харчові алергени, що найчастіше спричиняють алергію:

  • злакові вироби (містять глютен);
  • молюски та ракоподібні;
  • яйця;
  • риба;
  • арахіс;
  • соя;
  • молочні продукти;
  • горіхи.

Серед дітей грудного віку найпоширенішими є алергія на яйця, молоко та молочні продукти, які часто проходять з віком.

Алергія на молюсків, ракоподібних частіше буває серед дорослих, тоді як алергія на арахіс однаково поширена серед дітей і дорослих.

Симптоми харчової алергії зазвичай з’являються протягом кількох хвилин — двох годин після вживання їжі, на яку в людини алергія.

Клінічні симптоми харчових алергій варіюються між легким дискомфортом та загрозливими для життя реакціями, які потребують негайного медичного втручання.

Алергічні реакції можуть включати кропив’янку, почервоніння шкіри або висип, набряк обличчя, язика, губ, блювоту та/або діарею, спазми в животі, кашель, запаморочення та/або нудоту, набряк гортані, голосових зв’язок, втрату свідомості тощо.

Єдиний спосіб для осіб, схильних до харчової алергії, контролювати її — це уникати споживання харчових продуктів — алергенів. Уважно читайте етикетки і не вживайте продуктів або інгредієнтів, які можуть зумовити симптоми.

Якщо симптоми прогресують, негайно зверніться по медичну допомогу.

Інші новини