Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
На Сумщині двох людей вкусили кажани: нагадуємо, як вберегтися від сказу
13.09.2024
16:51

На Сумщині двох людей вкусили кажани: нагадуємо, як вберегтися від сказу

За даними Сумського обласного центру контролю та профілактики хвороб, протягом останнього тижня до Сумської міської лікарні звернулись двоє постраждалих від укусів кажанів. Перший мав контакт із твариною, котра оселилася у взутті, яке сушилося на балконі. До другого постраждалого зграя кажанів теж залетіла на балкон. Хлопець намагався їх відігнати, але один кажан його укусив за руку. 

Перший потерпілий одразу звернувся по медичну допомогу й отримав курс антирабічних щеплень. Другий потерпілий отримує курс антирабічного лікування амбулаторно.

Зараз триває сезон міграції кажанів — вони шукають місце для зимівлі. Зазвичай на людей ці тварини не нападають, якщо їх не лякати чи провокувати, — укус є реакцією самозахисту від небезпеки.

Якщо кажани залетіли до вас на балкон чи в житло, поводьтеся спокійно, щоб їх не налякати. Перейдіть в інше приміщення та зателефонуйте 112 або в службу порятунку тварин. 

Нагадуємо, що кажани, як і більшість теплокровних тварин, можуть бути переносниками вірусу, який викликає захворювання на сказ. З-поміж свійських зазвичай носіями цієї гострої інфекційної хвороби є собаки та коти, а у дикій природі — вовки, лисиці, кажани, їжаки тощо. Без належної медичної допомоги та вчасного лікування летальність сказу сягає 100%

Інфікуватися від хворої на сказ тварини можна через укус, подряпину та мікроушкодження шкіри, а також через потрапляння зараженої збудником слини на слизові оболонки або ушкоджену шкіру людини. 

Інкубаційний період сказу в людини триває від 7 днів до 3 місяців, а за певних умов і факторів (локалізація та кількість укусів, глибина рани, вид тварини та її вірусне навантаження) навіть рік і більше.

Першими симптомами хвороби є: 

печіння, свербіж або поколювання, почервоніння шкіри на місці укусу;

біль уздовж нервів, що іннервують м’язи поблизу рани;

схожі на грип ознаки: висока температура, нудота, втома, головний біль.

Потім виникають неврологічні симптоми: 

  • агресивність і дратівливість; 
  • розгубленість;
  • галюцинації;
  • судоми; 
  • хаотичні рухи та збудження;
  • надзвичайна чутливість до яскравого світла, дотику; 
  • надмірне виділення слини, утруднене ковтання; 
  • водобоязнь (гідрофобія). 

Щоб захиститися від сказу, необхідна медична допомога та курс антирабічних щеплень. Це допомагає запобігти хворобі у 96-99% випадків. Загалом курс антирабічних щеплень передбачає 5 щеплень: у нульовий день (день звернення до лікаря), а потім у третій, сьомий, 14-й і 28-й дні. Протипоказань до цієї вакцини немає

У деяких випадках (глибокі або широкі укуси, контакт із потенційними переносниками) окрім вакцини вводиться антирабічний імуноглобулін, який дає негайний захист — ще до того, як запрацює вакцина. 

Декілька простих правил, як уберегтися від сказу: 

Обов’язково вакцинуйте свійських тварин;

  • уникайте контактів із безпритульними або дикими тваринами — особливо з тими, які НЕ бояться самі підходити до вас;
  • після укусу негайно звертайтеся до лікаря-травматолога чи хірурга для обробки місця контакту та вирішення питання про антирабічне лікування;
  • після безпосереднього контакту з потенційними переносниками обов’язково звертайтеся до лікаря.

Якщо вас вкусила тварина, але немає змоги в найближчий час потрапити в заклад охорони здоров’я, то:

  • Ретельно промийте рану мильною водою, мийними засобами, дезінфектантами для обробки ран у хірургічній практиці чи іншими засобами, що нейтралізують вірус, — наприклад, етиловим спиртом 70% або розчином йоду 5%;
  • неодмінно зверніться по медичну допомогу за першої можливості.
Інші новини