Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
На Сумщині затвердили регіональну стратегію сталої відповіді на епідемії туберкульозу та ВІЛ-інфекції
14.06.2017
13:39

На Сумщині затвердили регіональну стратегію сталої відповіді на епідемії туберкульозу та ВІЛ-інфекції

У Сумській області розробили і затвердили регіональну Стратегію забезпечення сталої відповіді на епідемії туберкульозу, в тому числі хіміорезистентного, та ВІЛ-інфекції/СНІДу на період до 2020 року.

Через скорочення обсягів фінансової та технічної допомоги від міжнародних організацій, а також відсутність реальної фінансової підтримки з державного та місцевих бюджетів для подальшого впровадження медико-соціальних програм у сфері протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу у Сумській області виникла необхідність забезпечити сталу відповідь на епідемічну ситуацію.

“Уже зараз ми розуміємо, що маємо конкретні цілі – подолати поширення епідемії, а головне – знаємо, як досягти у цьому результату та забезпечити безперервне успішне лікування хворих на туберкульоз” – зазначив  головний лікар Сумського обласного клінічного протитуберкульозного диспансеру Леонід Бондаренко.

Із урахуванням регіональних особливостей та міжнародних рекомендацій, представники громадських організацій і влади розробили стратегію, яка визначає механізми забезпечення планування, реалізації та фінансування програм і заходів з профілактики, лікування, соціального супроводу, у тому числі для представників найбільш уразливих груп, у сфері протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу на регіональному та місцевому рівнях.

«Без ефективних змін на місцях неможливе впровадження секторальних реформ на всеукраїнському рівні, зокрема, медичної реформи. Водночас рівень здоров’я нації залежить саме від уваги до найбільш уразливих груп населення. Розумію, що стратегія, яку ми розробляли разом із активною громадськістю, не вирішить проблему повністю, але впевнений, що вона розширить доступ таких людей до кваліфікованої медичної та соціально-психологічної допомоги та знизить ризики поширення соціально небезпечних хвороб», - наголосив очільник області Микола Клочко.

Регіональна Стратегія передбачає поступовий перехід від донорського фінансування до бюджетного за період від 2017 до 2020 року. Із текстом документу та Планом заходів щодо реалізації Стратегії забезпечення сталої відповіді на епідемії туберкульозу, в тому числі хіміорезистентного, та ВІЛ-інфекції/СНІДу на період до 2020 року можна ознайомитися за посиланням:
стратегія

Інші новини