Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
На Житомирщині «Лікарі без кордонів» будуть лікувати хворих на мультирезистентний туберкульоз
14.03.2017
14:32

На Житомирщині «Лікарі без кордонів» будуть лікувати хворих на мультирезистентний туберкульоз

«Лікарі без кордонів» («Medecins sans frontieres»/ MSF/) будуть реалізовувати проект з лікування хворих на мультирезистентний туберкульоз в Житомирській області. Зокрема, даний регіон було обрано в Брюсселі з 5 областей України. Про це повідомляє прес-служба Житомирської ОДА.

«Житомирська область найкраще підходить для пілотного проекту. Одним з ключових критеріїв був рівень розуміння і підтримка з боку влади і головного лікаря облтубдиспансеру», – зазначив голова місії Самуель Давід Теодор під час зустрічі з головою обласної ради Володимиром Ширмою та головою облдержадміністрації Ігорем Гундичем.

В свою чергу, Голова облдержадміністрації Ігор Гундич висловив свою підтримку та запевнив, що влада допоможе зробити усе можливе, щоб цей проект працював.

У рамках проекту планується розпочати лікувально-дослідну програму, де будуть задіяні різні категорії пацієнтів. Представники проекту займатимуться діагностуванням, лікуванням і відстеженням курсу реабілітації. Зокрема, за бажанням пацієнтів, хворих на резистентний туберкульоз, використовуватимуть 2 сучасні препарати (Бедаквілін та Деламанід), що є ефективнішими та діють швидше. Планується охопити лікуванням близько 250 пацієнтів у рік. Проект триватиме 4-5 років.

За словами голови місії Самуеля Давіда Теодора, MSF – фінансово незалежна організація, що за власні кошти буде забезпечувати лікування пацієнтів-учасників проекту. Організація також профінансує ремонт лабораторії відповідно до європейських стандартів.

Нагадаємо, восени минулого року представники місії «Medecins sans frontieres» відвідали Житомирський обласний протитуберкульозний диспансер та оглянули його матеріально-технічну базу.

Довідково:

MSF є міжнародною неурядовою організацією, що займається наданням гуманітарної та медичної допомоги жертвам конфліктів, природніх лих, епідемій, а також особам, виключеним з системи охорони здоров’я.

Також, MSF співпрацює з Міністерством охорони здоров’я щодо введення у лікувальний протокол сучасних ліків проти резистентного туберкульозу.

На сьогодні в області нараховується 110 паліативних хворих на туберкульоз, яким уже не допомагають наявні ліки. Щороку на Житомирщині у близько 280 людей діагностується резистентний туберкульоз.

Інші новини