Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Найпоширеніші запитання і відповіді стосовно спалаху кору
12.01.2018
15:36

Найпоширеніші запитання і відповіді стосовно спалаху кору

В Україні підвищується рівень захворюваності на кір. Відповідаємо на найпоширеніші запитання стосовно кору. Ось, що повинен знати кожен:

Чи можна говорити про епідемію кору в Україні?
Ні, епідемія – це масове поширення інфекційної хвороби серед населення відповідної території за короткий проміжок часу. В Україні немає епідемії, а спостерігається підвищення рівня захворюваності та зареєстровані 102 спалахи у 16 регіонах.

Відповідно до нормативно-правових документів МОЗ України, спалах – це декілька захворювань (3 і більше), які епідеміологічно пов’язані між собою спільним джерелом чи фактором передачі.

За 12 місяців 2017 року згідго з оперативними даними, в Україні зареєстровано 4 782 випадки захворювання на кір у 24 регіонах України. Це у 46,7 разів більше, ніж за аналогічний період 2016 року. Ріст захворюваності на кір відбувається в основному за рахунок дітей, питома вага дітей серед усіх хворих – 73%. Найбільший рівень захворюваності спостерігається в Івано-Франківській, Одеській і Закарпатській областях. У 2017 році зареєстровано 5 смертей від кору в Одеській області.

Які причини спалаху кору?
Спалахи кору мають циклічний характер і відбуваються кожні 5-6 років. Головна причина спалахів – низьке охоплення щепленнями дитячого населення країни проти кору.

Скільки у нас в Україні щеплених?
Згідно з Календарем профілактичних щеплень, дитина повинна отримати 2 дози вакцини: у 12 місяців і 6 років. Якщо говорити про планову вакцинацію, то за 11 міс. 2017 року відповідно до Календаря профілактичних щеплень були вакциновані 87,8% дітей віком 1 рік.

Стан охоплення профілактичними щепленнями дітей інших вікових груп є недостатнім через брак вакцин у попередні роки та антивакцинальну кампанію, яка розпочалася у 2008-2009 роках.

Сумною є така статистика: серед хворих на кір більше 70% не отримали щеплень у 2017 році і лише 14,2% були щеплені згідно з графіком. До того ж, в Україні у 2016 році менше 50% дітей вакциновані проти кору згідно з календарем.

Для подолання цієї проблеми МОЗ ініціювало проведення додаткової вакцинації дітей, які не були щеплені у попередні роки.

Чи існують ліки від кору?
Ні, специфічного лікування від кору не існує. Проте можна запобігти захворюванню, єдиний надійний метод профілактики кору – вакцинація.

Коли потрібно робити щеплення?
Згідно з Календарем профілактичних щеплень, вакцинуватись потрібно в 12 місяців і в 6 років, двома дозами.

Що робити, якщо дитина не була щеплена вчасно?
Якщо вашій дитині скоро виповнюється 1 рік або 6 років, їй необхідно зробити щеплення за календарем щеплень. Якщо дитина пропустила першу чи другу дозу вакцини КПК за графіком, зверніться до медичного закладу і отримайте безоплатне щеплення якомога швидше. Для дорослих: якщо ви не були вакциновані проти кору, вам також рекомендується зробити щеплення. В Україні за державні кошти здійснюється закупка вакцини лише для дітей. Дорослому українцю найпростіше отримати вакцину в приватній клініці або купити вакцину в аптеці та принести її разом з чеком до свого лікаря, який зробить укол.

Чи є українська вакцина від кору?
Ні, української вакцини немає. В Україні наявна якісна, ефективна та безпечна вакцина КПК проти кору, паротиту та краснухи – Пріорикс, виробництва ГлаксоСмітКляйн, Бельгія. Ця вакцина використовується у країнах євроспільноти. Вона закуповується державою, щеплення є безкоштовні для дітей.

Які є протипоказання до вакцинації?

  • Гостре захворювання, що супроводжується температурою, вищою за 38,5 градусів
  • Серйозна алергічна реакція на попередню дозу вакцини чи відома алергічна реакція на один із компонентів вакцини
  • Захворювання і стани організму, при яких після введення вакцини імунітет може не сформуватися (наприклад, в умовах хіміотерапії в онкологічних хворих; при вживанні великих доз стероїдних гормонів; при вживанні ліків, що пригнічують імунітет; при СНІДі).
  • Вагітність. Вакциною КПК не прищеплюють вагітних, оскільки вона містить живі віруси. Щеплення проти кору необхідно зробити на етапі планування вагітності.

Чи можна захворіти після щеплення?
Так, така імовірність існує, жодна вакцина не може дати 100% захист від захворювання. Проте навіть якщо ви захворієте, хвороба буде мати більш легкий перебіг, без ускладнень, ви також знижуєте ризик смертності внаслідок захворювання.

Що робити, якщо дитина контактувала з хворим на кір?
У цьому випадку дитина має отримати вакцинацію проти кору протягом перших 72 годин. У деяких випадках також показана екстрена профілактика шляхом введення імуноглобуліну. Дотримуйтесь цієї інструкції:

Якщо у дитини хронічні захворювання, чи можна їй вакцинуватись?
Так, дітям, які мають хронічні захворювання, вакцинація необхідна в першу чергу, адже ризик зараження кором і розвитку серйозних ускладнень після хвороби для них значно вищий.

Де краще вакцинуватись? У державній поліклініці чи у приватній?
Там, де зручніше вам. Вакцина і в державних, і у приватних структурах – однакова. Єдина різниця в тому, що в державних поліклініках вона безкоштовна.

Де вакцинуватись дорослим?
Вікових обмежень щодо вакцинації проти кору немає, однак за деякими наказами в Україні, радять вакцинуватись до 30 років. Але у світовій практиці верхньої вікової межі не існує. Найпростіше дорослому українцю отримати вакцину в приватній клініці або купити вакцину в аптеці та принести її разом з чеком до свого лікаря, який зробить укол.

Чи достатньо вакцини в Україні? Що робити, якщо вакцини КПК для дітей немає в поліклініці?
ЮНІСЕФ закупив вакцини у тій кількості, у якій їх замовляло Міністерство охорони здоров'я, вони розвезені в усі регіони. Проте, можливі нестачі вакцин через некоректне розподілення препарату. В ЮНІСЕФ радять: якщо у вашій поліклініці немає вакцини КПК для дітей, повідомляйте про це на сайті Міністерства охорони здоров’я, на сторінці міністерства у Facebook, або пишіть у Facebook особисто Катерині Булавіновій, медичному експерту Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ). Таким чином МОЗ та ЮНІСЕФ зможе відстежувати ситуацію з вакцинами й сприяти їхньому коректному перерозподілу.

В яких областях України вакцинували найменше дітей у 2017 році, а де найбільше вакцинованих?
Станом на 1 грудня 2017 року проти кору, паротиту та краснухи комбінованою вакциною КПК було вакциновано 85,7% дітей віком 6 років. Найнижчі показники охоплення щепленнями вакциною КПК серед дітей до одного року у Закарпатській (67,7%), Рівненській (69,5%) та Львівській (79,3%) областях. Найвищі у Київській (97,5%), Чернігівській (95,9%) областях та у м. Києві (94,5%).

Що таке кір?
Кір – одне з найбільш заразних захворювань, відомих у світі, яке швидко поширюється. 9 із 10 людей, з якими контактувала інфікована людина, теж захворіють, якщо вони не були щеплені.

Які симптоми кору?
Першою ознакою кору, зазвичай, є значне підвищення температури, яке настає приблизно через 10-12 днів після інфікування і триває від 4 до 7 днів. На цій початковій стадії можуть з'являтися нежить, кашель, почервоніння очей і сльозотеча, а також дрібні білі плями на внутрішній поверхні щік. Через декілька днів з'являється висип, спочатку, як правило, на обличчі і верхній частині шиї. Приблизно через 3 дні висип поширюється по всьому тілу, з'являється на руках і ногах. Він тримається 5-6 днів і потім зникає. В середньому, висип з'являється через 14 днів (від 7 до 18 днів) після впливу вірусу.

Як передається кір?
Вірус кору надзвичайно заразний, він швидко передається від хворої людини до здорової повітряно-крапельним шляхом, тобто під час вдихання найдрібніших крапель слизу, які потрапили в повітря при чханні, кашлі або розмові хворого. Вірус кору може жити в повітрі та на поверхнях до двох годин після того, як хвора людина залишила приміщення.

Які ускладнення може мати кір?
Кір може мати серйозні наслідки, особливо у дітей віком до 5 років. Зокрема, може спричинити ускладнення - запалення середнього вуха (отит), запалення дихальних шляхів (бронхіт), пневмонію, діарею, енцефаліт, і навіть призвести до смерті.

Хто під загрозою захворювання? Усі діти та дорослі, які не робили щеплення, під загрозою. На сьогодні існує високий ризик захворювання на кір серед дітей, які не отримали щеплення згідно з Календарем профілактичних щеплень. Підлітки і дорослі, які раніше не хворіли на кір і не робили щеплення, також залишаються вразливими до захворювання. У дорослих кір зазвичай має набагато тяжчий перебіг.

Які є ризики для невакцинованих?
90% - імовірність, з якою невакцинована людина заразиться кором при контакті з хворим. 5% - імовірність, перехворівши на кір, отримати порушення здоров’я на все життя.

Якими є ризики при щепленні?
Один на мільйон має імовірність серйозної алергічної реакції на щеплення.

Інші новини