Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Недитяча боротьба: підлітки, яких торкнулася ВІЛ-інфекція
28.04.2015
16:55

Недитяча боротьба: підлітки, яких торкнулася ВІЛ-інфекція

28 квітня 2015 року відбувся круглий стіл «Доступ до безперервної допомоги для ВІЛ-позитивних підлітків в умовах скорочення програм Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією в Україні» за участю підлітків, яких торкнулася епідемія ВІЛ в Україні.

В обговоренні взяли участь Дитячий фонд ООН (ЮНИСЕФ), ДУ «Український центр контролю за соціально небезпечними хворобами МОЗ України» (УЦКС), Східноєвропейське та центрально-азійське об’єднання ЛЖВ, UNAIDS,  ПРООН та представник Міністерства соцполітики України. Від УЦКС до дискусії приєдналася заступник директора по профілактичній діяльності доктор мед.наук Щербінська А.М. Особливим робила цей захід присутність 12 підлітків з Києва, Полтави, Черкас, Хмельницького, Одеси та Миколаєва, які розповіли про свій досвід життя з ВІЛ-інфекцією.  

За оціночними даними в Україні сьогодні проживає 3700 ВІЛ-позитивних підлітків, нажаль, у 2013 році 100 підлітків у віці від 10 до 19 років померли внаслідок захворювання на СНІД. Ефективність лікування  ВІЛ-інфікованих підлітків часто нижче, аніж в інших групах населення, через складнощі із дотриманням режиму лікування.  Під час візитів в регіони зафіксовано, що 74% підлітків переривають прийом антиретровірусних (АРВ) препаратів. Саме через це підлітки потребують психологічного та медико-санітарного супроводу, що формуватиме звичку дотримання АРВ-терапії.

Зусиллями міських/обласних соціальних програм та ВІЛ-сервісних організацій діти та підлітки в регіонах отримують  певний обсяг послуг та допомоги для послідовної та ефективної протидії інфекції. 

Інші новини