Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Негативний вплив вейпів і систем нагрівання тютюну на здоров'я
27.09.2024
14:34

Негативний вплив вейпів і систем нагрівання тютюну на здоров'я

Результати всеукраїнського опитування* дорослих свідчать, що понад 70% щоденних курців віком 18-29 років користуються електронними виробами для куріння: 37% респондентів вживають тютюнові вироби для електричного нагрівання, а 36% — електронні сигарети.

Серед підлітків 13-15 років 40% хоча б раз вживали електронні сигарети, а близько 20% є теперішніми споживачами**. Половина опитаних підлітків віком 15-16 років мали досвід куріння електронних сигарет, а кожен п’ятий (19%) вживав їх упродовж останніх 30 днів***.

Електронні сигарети — це пристрої, що створюють аерозоль через нагрівання рідини. Ці рідини можуть містити нікотин (встановлено випадки, що «безнікотинові» вироби теж містили нікотин), а також інші хімічні речовини. Основні інгредієнти рідин — пропіленгліколь та гліцерин — забезпечують смакові властивості й інтенсивне випаровування, але дослідження свідчать про їхню токсичність. Токоферол (вітамін Е) може викликати подразнення при вдиханні, а ацетальдегід і формальдегід є канцерогенами.

До інших шкідливих речовин, що містяться в рідинах для електронних сигарет, належать:

  • Акролеїн — гербіцид, який може викликати незворотне пошкодження легенів.
  • Діацетил — ароматична речовина, яка може призводити до захворювання легень — облітеруючого бронхіоліту, або «попкорнових легень».
  • Діетиленгліколь — токсична хімічна речовина, що використовується в антифризах і може викликати хвороби легень.
  • Нікель, олово, свинець — важкі метали, які також є у складі електронних сигарет.
  • Кадмій — токсичний метал, що викликає проблеми з диханням.
  • Бензол — хімічна речовина, що міститься у вихлопних газах автомобілів і може впливати на серцево-судинну й дихальну системи.

Попри те, що електронні сигарети є відносно новим продуктом, вже існують беззаперечні докази, що їхнє використання становить серйозний ризик для здоров’я. Відзначено кілька захворювань, пов’язаних із вживанням електронних сигарет:

1. EVALI (пошкодження легень, спричинене вейпінгом). У 2019 році в США зафіксовано спалах захворювання легень, пов’язаного зі вживанням електронних сигарет, зокрема з використанням ацетату вітаміну Е. Було зареєстровано близько 3000 випадків, з яких майже 70 закінчилися летально. 15% пацієнтів були молодшими за 18 років. Симптоми включали задишку, кашель, біль у грудях, лихоманку, діарею, блювоту, тахікардію.

2. Облітеруючий бронхіоліт — захворювання, що вражає дрібні дихальні шляхи, часто виникає внаслідок впливу діацетилу. Ця речовина використовується для надання аромату рідинам для електронних сигарет, а раніше її застосовували у виробництві попкорну, що й дало захворюванню другу назву «попкорнові легені».

3. Ліпоїдна пневмонія — захворювання, що розвивається через потрапляння в легені жирних речовин, зокрема олій, що містяться в рідинах для електронних сигарет. Це викликає запальну реакцію в легенях.

4. Первинний спонтанний пневмоторакс — гострий патологічний стан, за якого накопичується повітря в плевральній порожнині через розрив альвеол. Часто виникає у високих і худих чоловіків віком 20-40 років (які мали періоди інтенсивного росту у підлітковому віці). Куріння, зокрема й електронних сигарет, підвищує ризик цього захворювання у вказаній групі осіб.

Вторинний вплив електронних сигарет також є серйозною загрозою. Викиди від електронних сигарет містять нікотин, діацетил, бензол, важкі метали та інші шкідливі речовини, які можуть становити ризик для людей довкола курця.

Ефективність електронних сигарет як засобу для відмови від куріння не доведена, проте відомо, що вони становлять загрозу для здоров’я.

Якщо ви вирішили кинути курити або допомогти близьким позбутися цієї шкідливої звички, скористайтеся сервісом з надання допомоги у припиненні куріння — https://stopsmoking.org.ua/.

Інші новини