Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Неурядовий сектор як ключова рушійна сила PrEP. Інноваційні моделі впровадження PrEP для різних груп. Друга національна конференція з доконтактної профілактики ВІЛ
10.06.2021
17:35

Неурядовий сектор як ключова рушійна сила PrEP. Інноваційні моделі впровадження PrEP для різних груп

Друга національна конференція з доконтактної профілактики ВІЛ «PrEP: За межами звичайного захисту» триває другий день поспіль. Конференція проходить у форматі пленарних засідань. 

Тема сьогоднішнього пленарного засідання: Неурядовий сектор як ключова рушійна сила PrEP. Інноваційні моделі впровадження PrEP для різних груп. Модераторами пленарного засідання були Христина Бродич (100%ЖИТТЯ) та Ольга Денисюк (Альянс громадського здоров’я)

Гас Каірнс, керівник НУО «PrEP в Європі», у своїй презентації про роль адвокатської діяльності у профілактиці ВІЛ, поділився результатами поведінкових досліджень. Короткі тези:

Під час першої хвилі локдаунів в світі рівень охорони сексуального здоров'я зменшився на 80%, розповідає Гас Каірнс. До того ж, люди, які приймають доконтактну профілактику ВІЛ, почали рідше займатися сексом, а тому попит на PrEP знизився одразу після  початку пандемії COVID-19.

— Регулярність прийому PrEP у чоловіків, які приймають його за схемою 2+1+1 або «на вимогу», тісно корелює із частотою анального сексу без використання бар’єрної контрацепції та частотою прийому PrEP.

— Це свідчить про зниження рівня захворюваності на ВІЛ серед чоловіків-геїв та бісексуалів у країнах, які вже мають невизначуваний рівень вірусного навантаження у ВІЛ-позитивних чоловіків. Падіння рівня інфікування спостерігалося навіть серед чоловіків, які ніколи не приймали PrEP.

Провідний фахівець відділу управління проєктом Глобального фонду, БО «100 ВІДСОТКІВ ЖИТТЯ» Людмила Шумило розповідала про інноваційні моделі впровадження PrEP у пенітенціарній службі України через досвід проєкту HealthLink. Серед бар’єрів впровадження PrEP в пенітенціарних закладах Олена виділяє обмежений доступ до установ ДКВС України, закритість цільової групи та обмежений бюджет ДУ ЦОЗ ДКВС України на лабораторний супровід клієнтів, які приймають PrEP.

Старший фахівець відділу інноваційних програм БО «100 ВІДСОТКІВ ЖИТТЯ» Олена Власюк у презентації «PrEP у тестових проєктах: досвід HealthLink» серед усього виокремила сейф-бокси з самотестами на антитіла до ВІЛ. Їх можна замовити онлайн та отримати від соціальних працівників. В боксі є інформаційні матеріали про ВІЛ-інфекцію, оральний тест на ВІЛ, презервативи тощо. 60% тих, хто замовляють ці бокси — чоловіки, які практикують секс з чоловіками.

На тему «PrEP серед ЧСЧ в Україні: бар’єри та шляхи їх подолання» свою доповідь презентувала кандидат біологічних наук Українського інституту політики громадського здоров’я Тетяна Кірьязова. Серед основних бар’єрів впровадження PrEP серед спільноти ЧСЧ вона виділила:

  • відсутність попиту, що пов’язано з недостатньою обізнаністю та недостатнім просуванням PrEP серед спільноти;
  • надання послуг лише медичними закладами, що передбачає не анонімний та очний візит, а також підготовку пакету документів;
  • недовіра до медичних працівників, які мають дотримуватися принципу конфіденційності;
  • відсутність можливості приймати PrEP «за вимогою» або ж за схемою 2+1+1, оскільки на державному рівні затверджено лише щоденний прийом препаратів.

В.о. директора Український інститут політики громадського здоров’я Костянтин Думчев та кандидат біологічних наук Українського інституту політики громадського здоров’я Тетяна Кірьязова поділилися досвідом впровадження доконтактної профілактики ВІЛ серед людей, які вживають наркотики ін’єкційно. Костянтин Думчев стверджує:

«Для підвищення попиту і прихильності ЛВІН до PrEP необхідні надійна й зрозуміла інформація, соціальний супровід та низькопорогові моделі надання PrEP».

Доконтактна профілактика ВІЛ є перспективним методом профілактики ВІЛ-інфекції серед людей, які вживають наркотики ін’єкційно. ЛВІН мають ризик інфікуватися як ін’єкційно, так і сексуальним шляхом, тому важливо приймати PrEP щоденно. 

 

Переглянути відеозапис першого дня конференції можна нижче: 

Розклад (українською та англійською мовами) можна переглянути за посиланням: https://bit.ly/3pwBacF 

Версія англійською мовою за посиланням: https://youtu.be/g7Xp2LYozlY 

 


 

Інші новини