Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Німецькі фахівці поділилися досвідом успішної 10-ти річної кампанії «Чисті руки»
17.03.2018
16:00

Німецькі фахівці поділилися досвідом успішної 10-ти річної кампанії «Чисті руки»

Україна долучиться до всесвітньої кампанії ВООЗ «Clean Care is Safer Care»

12 березня в Берліні відбулась робоча зустріч із засновниками кампанії «Чисті руки» та представниками сектору громадського здоров’я країн Східної Європи. Україна також долучилась до переймання досвіду та можливості дізнатись про успіхи кампанії, яка проходить вже протягом 10 років.

Німецька акція «Чисті руки» відповідає кампанії ВООЗ «Clean Care is Safer Care».

Акція «Чисті руки» - це національна кампанія, запроваджена з метою підвищення рівня дотримання правил дезінфекції рук у медичних установах Німеччини. Вона була започаткована 1 січня 2008 року за підтримки Федерального міністерства охорони здоров’я Національним експертним центром по моніторингу внутрішньолікарняних інфекцій (NRZ), некомерційною організацією Aktionsbündnis Patientensicherheit e.V. (APS) та товариством Gesellschaft für Qualitätsmanagement in der Gesundheitsversorgung e.V.

Кампанія стартувала на основі розпочатої у 2005 році кампанії ВООЗ під назвою Clean Care is Safer Care («Чистий догляд — безпечний догляд») та включає в себе перелік базових заходів, які повинні бути прийняті для забезпечення якості медичних послуг в країні.

В ході даної кампанії в Німеччині було досягнуто ряд важливих речей:

  • впроваджено модель обробки рук ВООЗ в 75% закладів;
  • створено національну систему довгострокового нагляду за використанням дезінфікуючих засобів для рук (HAND-KISS);
  • розроблено стандартизований метод контролю за гігієною рук, який використовується як інструмент оцінки;
  • підвищено рівень дотримання правил гігієни рук в середньому на 13%;
  • в закладах підвищено рівень оснащення дозаторами дезінфікуючих розчинів. Доступність до обробки рук підвищилася більше ніж на 90% у звичайних відділеннях та більше ніж на 100% у відділеннях інтенсивної терапії.

Катерина Сояк, координатор з інфекційного контролю Центру громадського здоров’я, разом з командою «Чисті руки» Dr. Tobias Kramer та Wibke Wetzker детально опрацювали наявні перепони, ризики та проблемні питання України в напрямку гігієни рук та інфекційного контролю в цілому. Крім того, розглянули можливості та потенціал для подальшої співпраці у запровадженні національної кампанії з гігієни рук та створення безпечних медичних послуг в державі. В свою чергу Україна розпочне роботу з даного напрямку та на прикладі Німеччини підтримає кампанію ВООЗ, запровадивши національну акцію до 5 травня, Міжнародного дня гігієни рук.

Фахівці Центру громадського здоров’я МОЗ України вдячні Представництву Бюро ВООЗ в Україні за надану можливість отримати Європейський досвід та професійну підтримку.

Інші новини