Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Нові напрямки у процесі впровадження методології CLASS: досвід Чернігівської області
23.08.2016
17:21

Нові напрямки у процесі впровадження методології CLASS: досвід Чернігівської області

Якісна оцінка на базі закладів охорони здоров’я Чернігівської області, що відбувалась у період з 8 по 16 серпня, стала черговим етапом у напрямку впровадження клінічної оцінки для посилення систем (Clinical Assessment for Systems Strengthening, ClASS) в рамках співпраці ДУ «Український центр контролю за соцхворобами МОЗ України» і Міжнародного центру підготовки та освіти з питань охорони здоров’я університету штату Вашингтон (I-TECH).

Уперше в Чернігівській області, і в Україні загалом, оцінку з використанням методології було проведено на базі комунального лікувально-профілактичного закладу «Чернігівський обласний протитуберкульозний диспансер». Також відбулось пілотне застосування новорозроблених модулів «Лабораторія» та «Надання інтегрованих послуг ЛЖВ з ко-інфекції ВІЛ/ТБ».

 

 

На базі КЗ «Обласний центр з профілактики та боротьби зі СНІДом» та кабінету «Довіра» Козелецької центральної районної лікарні відбулась оцінка за модулями, офіційно рекомендованими МОЗ України до використання:  «адміністративним», «фінансовим», «консультуванням і тестуванням» та «медичною допомогою».

У рамках оцінки було визначено та задокументовано кращі практики та сильні сторони оцінених ЗОЗ, визначено сфери для покращення, посилення потенціалу, підвищення якості надаваних послуг. Наразі готується Звіт оцінки закладів Чернігівської області для подальшого посилення потенціалу та забезпечення сталості програм.

За результатами проведення оцінки, відбулась робоча зустріч щодо розробки плану дій для закладів, участь у якій взяли начальник Управління охорони здоров’я Чернігівської ОДА, представники оцінених ЗОЗ та керівники НУО області, що працюють в сфері ВІЛ.

Проведення якісної оцінки ЗОЗ Чернігівської області стало черговим етапом у процесі навчання команди нових експертів оцінці методики CLASS. Як результат, 11 фахівців отримали сертифікат міжнародного зразка, що підтверджує кваліфікацію експерта з оцінки CLASS.

Інші новини