Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Нові настанови ВООЗ для лікування стійкого до медикаментів туберкульозу вже є українською
22.05.2019
15:43

Нові настанови ВООЗ для лікування стійкого до медикаментів туберкульозу вже є українською

Світова наука не стоїть на місці, і українці не мають лишатися осторонь прогресу. Центр громадського здоров’я закликає українські медзаклади використовувати нові настанови у лікарській практиці.

В Україні високий рівень захворюваності на стійкі до лікування форми туберкульозу, проти яких безсилі ліки першої лінії. Саме тому нові клінічні настанови для лікування хіміорезистентного туберкульозу, які були розроблені Всесвітньою організацією охорони здоров’я, є дуже актуальними для лікарської практики українських фтизіатрів.

Консолідовані настанови лікування стійкого до ліків туберкульозу переглядалися групою розробки настанов з 2011 до 2019 р. Важливо, що цей документ замінює інші рекомендації ВООЗ щодо лікування мультирезистентного та рифампіцин-резистентного туберкульозу, які видавалися після 2011 р.

Нові настанови містять 29 рекомендацій, зібраних у 8 розділах документа, а також підкріплені порадами щодо їх упровадження.

У нових Консолідованих настановах лікування стійкого туберкульозу є рекомендації щодо:

  • схем для ізоніазид-резистентного туберкульозу (Hr-TB);

  • складу довгострокових схем лікування мультирезистентного туберкульозу;

  • тривалості довгострокових схем лікування мультирезистентного туберкульозу;

  • використання стандартизованої короткострокової схеми для мультирезистентного туберкульозу;

  • моніторинг реакції пацієнта на мультирезистентний туберкульоз з використанням культурального дослідження;

  • початку антиретровірусної терапії пацієнтів на схемах протитуберкульозних препаратів другого ряду;

  • хірургічних втручання для пацієнтів, які знаходяться на лікуванні мультирезистентного туберкульозу;

  • допомоги і підтримки пацієнтів з мультирезистентним та рифампіцин-резистентним туберкульозом.

Перекладені українською мовою настанови розміщено на сайті ЦГЗ.

Настанови ВООЗ — це рекомендації доказової медицини для лікування і підтримки пацієнтів із резистентними формами туберкульозу, що базуються на свіжих і всеохопних доказових дослідженнях.

Нагадаємо, з квітня 2017 р. українські лікарі мають право використовувати сучасні міжнародні протоколи для своїх рекомендацій пацієнтам. Відповідне рішення МОЗ України закріпив Наказом від 29 грудня 2016 р. № 1422.

Отож кожен лікар може упевнитися, що те, що він призначає пацієнту, — найдієвіше і найоптимальніше з відомого людству, а кожен пацієнт має інструмент для контролю якості медичної допомоги, що йому надається.

За ініціативи Центру громадського здоров’я, МОЗ України до переліку джерел клінічних настанов включив настанови ВООЗ (Наказ МОЗ від 26.09.18 № 1752). Це дає змогу впроваджувати в медичну практику сучасні методи профілактики, діагностики та лікування туберкульозу та ВІЛ-інфекції, ефективність яких доведена контрольованими дослідженнями. Завдяки впровадженню нових протоколів українські лікарі мають змогу підвищувати якість і результативність медичної допомоги пацієнтам з туберкульозом та ВІЛ-інфекцією.

Детальні рекомендації, як впровадити міжнародні клінічні протоколи у медичну практику медзакладу, підготовлені Міністерством охорони здоров’я можна знайти тут.

Інші новини