Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Новини щотижневика ЄСДС
05.12.2016
20:06

Новини щотижневика ЄСДС

Щотижневик Євро CDC інформує про епідемічну ситуацію у світі і Європі з інфекційних хвороб, що мають тенденцію до епідемічного поширення.

Сальмонельоз. В країнах Європи, починаючи з травня і по жовтень, реєструвалась  захворюваність на  сальмонельоз,  пов`язана з вживанням в їжу яєць, інфікованих Salmonella Enteriditis MLVA профілю 2-9-7-3-2  і  2-9-6-2-3; в останні тижні листопада захворюваність зменшилась.

Лихоманка Західного Нілу. Вважається, що сезон трансмісії збудника ЛЗН закінчився, нових випадків хвороби не зареєстровано. 

Лихоманка Зіка. Випадки лихоманки Зіка впродовж лютий-грудень 2016 р. відмічались в 13 країнах, підконтрольних ЄСДС і були пов`язані зі статевою передачею збудника від осіб, що перебували в зонах з активною трансмісією вірусу Зіка. Європейська система епідеміологічного спостереження сповіщає про 99 випадків захворювань серед вагітних жінок, асоційованих з вірусом Зіка. На 1 листопада 28 країн поінформували про випадки мікроцефалії та уражень ЦНС у новонароджених немовлят, асоційованих з вірусом Зіка. На останньому тижні кількість нових випадків захворювань зменшилась. ЄСДС наполягає на призупиненні подорожей вагітних в неблагополучні щодо Зіка території.

Лихоманка Чікунгунья, Денге. Захворювання, спричинені вірусами Чікунгунья та Денге реєструвались в країнах Карібського та Тихоокеанського  регіону. У жителів Європи випадки хвороби пов`язані з перебуванням в зазначених місцях.

Холера . Продовжуються спалахи холери в країнах Африки, Азії та латинської Америки.

Поліоміеліт. Комітет ВООЗ інформує про ерадикацію поліо 2 типу. Підкреслюється, що в 2016 р. було 34 випадки поліоміеліту 1 типу, в минулому році – 60. Захворювання реєструвались в Пакистані -18, Афганістані -12 та Нігерії – 4; в Лаосі три випадки вакцин асоційованого поліомієліту. 

Інші новини