Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Новітні технології у прогнозуванні розвитку епідемії ВІЛ-інфекції в Україні
04.06.2015
16:46

Новітні технології у прогнозуванні розвитку епідемії ВІЛ-інфекції в Україні

З 2 по 4 червня 2015 року в Києві відбувся тренінг для керівників центрів моніторингу і оцінки, лікарів-епідеміологів та інших фахівців регіональних центрів профілактики та боротьби зі СНІДом, на тему «Розробка прогнозів та оцінок з ВІЛ/СНІДу на регіональному рівні».   

Стратегічне значення оціночних даних полягає у можливості складання  глобальних та регіональних прогнозів поширення епідемії, виявлення пріоритетних груп населення і територій для реалізації програм з профілактики, лікування, догляду та підтримки, а також залучення донорських коштів та розробки державної політики протидії ВІЛ/СНІД.

В рамках триденного тренінгу учасники навчилися використовувати оціночні дані для міжнародної та національної звітностей, вивчили сучасні підходи до вимірювання захворюваності на ВІЛ-інфекцію (incidence) методами математичного моделювання та зробили огляд існуючих пакетів та програм для моделювання розвитку епідемії ВІЛ-інфекції в Україні. Однією з головних задач тренінгу стало отримання навиків роботи у програмі Спектрум (Spectrum) для валідації наявних даних та побудови регіональних прогнозів  розвитку епідемії ВІЛ-інфекції серед різних груп населення. Також епідеміологи та фахівці центрів МіО прослухали курс з основ комунікації для організації ефективної роботи зі стратегічною інформацією та поширення її серед зацікавлених сторін.

Фасилітаторами  тренінгу виступили представники Державної установи «Український центр контролю за соціально небезпечними хворобами Міністерства охорони здоров’я України» та Державної установи «Інститут епідеміології та інфекційних хвороб  ім. Л.В. Громашевського НАМН України».

Інші новини