Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Новий діагностичний експрес-тест може стати альтернативою мікроскопії мазка мокротиння
22.08.2016
12:41

Новий діагностичний експрес-тест може стати альтернативою мікроскопії мазка мокротиння

11 серпня 2016 року у Женеві  Всесвітньою організацією охорони здоров’я було розглянуто питання щодо широкого використання експрес-тесту  для діагностики туберкульозу у медичних центрах. Для цього необхідною є мінімальна матеріально-технічна лабораторна база, що дуже актуально в умовах обмежених ресурсів.

В основі нового діагностичного тесту лежить виявлення мутацій ДНК МЛУ-ТБ. Тест займає менше однієї години, а результати можна отримати уже через 24-48 годин, в той час як для проведення традиційних тестів необхідно близько трьох місяців. Результати експрес-тесту можна прочитати під ультрафіолетовим світлом навіть неозброєним оком.

Нова методологія показує кращі діагностичні результати, у порівнянні з мікроскопією мазка мокротиння. За результатами дослідження, частоту випадків туберкульозу діагностовано на 15 % більше серед усіх пацієнтів, що звернулися із симптомами хвороби. Тест може бути зроблений поза медичними лабораторіями, але вимагає деякої підготовки медичного персоналу.

Швидка та точна діагностика має вирішальне значення для своєчасного початку лікування, поліпшення результатів лікування, що в перспективі, може покласти край епідемії туберкульозу. Концепція ВООЗ подолання туберкульозу полягає насамперед  у діагностиці хвороби на ранніх етапах її розвитку.

«Завдяки прискореним дослідженням у напрямку діагностики туберкульозу за останні 10 років, зараз ми маємо набагато кращі, розширені можливості для своєчасного виявлення хвороби», – заявила д-р Карін Вейер, координатор лабораторії, діагностики і лікувальної стійкості у рамках Глобальної програми ВООЗ з туберкульозу,  – «Кошти, які, ми сподіваємось, будуть зекономлені, завдяки впровадженню цього курсу, можна повторно інвестувати у лікування МЛУ-ТБ, що дозволить більшій кількості пацієнтів пройти тестування і лікування».

Інші новини