Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
“Новий закон про ВІЛ закріплює державні гарантії у протидії ВІЛ-інфекції”, - Лариса Гетьман
12.01.2023
17:50

«Новий закон про ВІЛ закріплює державні гарантії у протидії ВІЛ-інфекції», — Лариса Гетьман

12 січня Верховна Рада ухвалила законопроєкт №6364 щодо змін до закону про протидію поширенню хвороб, зумовлених вірусом імунодефіциту людини, та правовий і соціальний захист людей, які живуть з ВІЛ. 

Законопроєкт був розроблений у співпраці з Міністерством охорони здоровʼя України та за підтримки експертів Центру громадського здоров’я (ЦГЗ) та стейкхолдерів, які працюють у сфері протидії ВІЛ-інфекції.

Документ враховує керівні документи Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) та світові стандарти налагодження системи ранньої діагностики та лікування людей з ВІЛ.

«У сучасних умовах реформування системи охорони здоров’я України вкрай важливим залишається питання щодо досягнення глобальної мети боротьби з ВІЛ/СНІДом "95–95–95", яка полягає в тому, щоб до 2030 року 95% ВІЛ-інфікованих знали про свій діагноз, 95% з них — отримали лікування, а 95% цих людей мали невизначальний рівень вірусного навантаження, — коментує Лариса Гетьман, завідувачка відділу управління та протидії ВІЛ-інфекції ЦГЗ. — Також пріоритетним напрямом діяльності є забезпечення рівного доступу населення до діагностики, лікування та профілактики ВІЛ-інфекції, у тому числі представників ключових груп ризику. Оновлення законодавства дозволить досягнути цих цілей».

Ухвалення закону дозволить актуалізувати та оновити Закон України «Про протидію поширенню хвороб, зумовлених вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ), та правовий і соціальний захист людей, які живуть з ВІЛ». Також ці зміни допоможуть синхронізувати чинний закон із поточним законодавством у сфері охорони здоров’я та врегулювати у ньому застосування сучасної науки відповідно до керівних документів ВООЗ.


Ключові зміни, які увійшли до проєкту закону:

  • Уніфіковано та узгоджено з міжнародними стандартами категоріально-термінологічний апарат;
  • Закріплено механізми реалізації права на здоров’я кожної людини, яка перебуває на території України, розширено та закріплено державні гарантії у сфері протидії поширенню ВІЛ;
  • Запроваджено ефективну систему епіднагляду за ВІЛ-інфекцією;
  • Передбачено сучасні підходи до тестування на ВІЛ (самотестування);
  • Оптимізовано сучасні механізми забезпечення антиретровірусними препаратами відповідно до стратегії реформування сфери охорони здоров’я.

Наразі законопроєкт чекає на підпис Президента України, після чого він набуде чинності через шість місяців.

Інші новини