Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Одеса приєдналася до Паризької декларації щодо прискорення дій у подоланні епідемії ВІЛ-інфекції/СНІДу у великих містах
01.03.2017
19:09

Одеса приєдналася до Паризької декларації щодо прискорення дій у подоланні епідемії ВІЛ-інфекції/СНІДу у великих містах

Одеса стала другим після Києва містом в Україні, що офіційно висловило готовність використовувати світовий досвід у боротьбі ВІЛ-інфекцією/СНІДом. Так, вчора 28 лютого 2017 року мер Одеси Геннадій Труханов та директор Програми ООН зі СНІДу (UNAIDS) в Україні пан Яцек Тишко підписали Паризьку декларацію щодо прискорення дій у подоланні епідемії СНІДу. Таким чином, Одеса приєдналася до руху найвпливовіших міст світу у їх спільній боротьбі з епідемією ВІЛ-інфекції/СНІДу.

Мета ініціативи FAST TRACK CITIES до 2030 року остаточно побороти СНІД через активну протидію епідемії у великих містах, де проживають майже 70% всіх людей, які живуть з ВІЛ. Для цього вже до 2020 року за рахунок впровадження інноваційних муніципальних підходів до профілактики ВІЛ, доступу до лікування, підтримки хворих та інформування населення повинні бути виконані цілі «90-90-90»:

  • 90% людей, які живуть з ВІЛ, знають про свій ВІЛ-статус;
  • 90% людей, які знають про свій ВІЛ-позитивний статус, отримують лікування;
  • 90% людей, які отримують лікування, будуть мати вірусне навантаження, яке не визначається.

«Одеса є другим містом в Україні, яке приєдналось до Глобальної ініціативи найвпливовіших міст. Підписавши Паризьку декларацію, мер Геннадій Труханов наближує подолання епідемії СНІДу, як запоруки сталого розвитку міст та місцевих громад» - зауважив Директор ЮНЕЙДС в Україні Яцек Тишко.

«Ми не сидимо склавши руки і багато робимо на своєму рівні для профілактики, діагностування та лікування. Проблемним питанням все ще залишається невисоке виявлення цих захворювань через низьке охоплення медоглядами вразливих груп населення. І, звичайно, без міжнародного досвіду, без об'єднання зусиль медиків і громадянського суспільства нам не впоратися з цими проблемами», - підкреслив Одеський міський голова Геннадій Труханов.

«Згідно з статистикою, найбільше людей з ВІЛ живуть саме у великих містах. Акцент на партнерство та залучення до глобальної ініціативи з подолання епідемії керівників мегаполісів стане запорукою успішності боротьби з ВІЛ», – зазначила Оксана Сивак, заступник Міністра охорони здоров’я з питань європейської інтеграції.

В свою чергу, Генеральний директор Центру громадського здоров’я МОЗ України Наталія Нізова підтвердила готовність всіляко підтримувати спільні ініціативи щодо забезпечення зменшення захворюваності на ВІЛ/СНІД в Україні.

«Центр громадського здоров’я вітає місто Одесу у глобальній мережі міст, що приєдналися до Паризької декларації та висловлює готовність працювати з усіма представниками міста, включаючи громадянське суспільство, щоб втілити ухвалене стратегічне рішення. Переконані, інші міста України візьмуть за приклад досвід Києва та Одеси та найближчим часом приєднаються до ініціативи FAST TRACK CITIES», - наголосила Наталія Нізова.

На церемонії підписання були присутні: спеціальний посланець ООН з питань ВІЛ/СНІДу в Східній Європі та Центральній Азії Мішель Казачкін, голова представництва ЮНІСЕФ в Україні Джованна Барберис, Генеральний директор Центру громадського здоров'я МОЗ України професор Наталія Нізова, виконавчий директор МБФ «Альянс громадського здоров'я» Андрій Клепников, представники організацій системи ООН в Україні, представники Всеукраїнської мережі людей, які живуть з ВІЛ/СНІДом, та інших неурядових організацій.

Інші новини