Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Оперативні дані щодо захворюваності на кір. МОЗ закликає регіони посилити заходи з вакцинації
23.05.2018
16:30

Оперативні дані щодо захворюваності на кір. МОЗ закликає регіони посилити заходи з вакцинації

Спалах кору в Україні триває: за оперативними даними Центру громадського здоров’я МОЗ України, за 20-й тиждень 2018 року на кір захворіли 1610 людей (642 дорослих і 968 дітей). Зупинити спалах може тільки посилена імунізація.  

Міністерство охорони здоров`я вживає заходи для підвищення рівня імунізації та проведення щеплення дітям, які свого часу пропустили планову вакцинацію, та закликає органи місцевого самоврядування посилити заходи з вакцинації. МОЗ рекомендує проводити вакцинацію у тимчасових кабінетах щеплень в організованих дитячих колективах – дитячих садках та школах, аби зупинити розповсюдження захворювання.

Нагадаємо, у квітні рішенням Оперативного Штабу вікові рамки додаткової імунізації були розширені до 18 років. Згідно з розрахунками, наразі в Україні 760 тисяч дітей, які вчасно не отримали першу або другу дозу КПК, і всі вони мають якнайшвидше надолужити пропущені щеплення.

Кір – небезпечне і дуже заразне захворювання, ліків від якого не існує, а ускладнення цієї хвороби можуть мати смертельні наслідки. Діти, які не отримали профілактичне щеплення, знаходяться у зоні ризику. Захистити від хвороби може тільки вакцинація.

Звертаємо увагу батьків, якщо вашій дитині скоро виповниться 1 рік або 6 років, їй необхідно зробити щеплення відповідно до календаря. Якщо ж дитина пропустила першу чи другу дози вакцини КПК за графіком, зверніться до медичного закладу для якнайшвидшого отримання безоплатного щеплення. Довідка для батьків щодо небезпеки кору та інформація щодо вакцинації проти кору - тут.

Вакцина проти кору є у наявності в усіх регіонах. Для щеплень КПК в Україну наразі постачається вакцина “Пріорикс” виробництва “Глаксо Сміт Кляйн”, вона якісна, ефективна і безпечна, надається державою безкоштовно. Станом на 17.05.2018 року, в Україні 988 тисяч доз вакцин, також очікуються подальші поставки вакцини КПК. Якщо в окремому лікувальному закладі вакцина відсутня, необхідно звернутися до департаменту/управління охорони здоров’я ОДА: http://moz.gov.ua/regionalni-upravlinnja

З початку року на кір захворіли 16 819 людей – 6 850 дорослих і 9 969 дітей. За цей час від ускладнень кору померло дев’ятеро людей: шестеро дітей і троє дорослих. Найбільше людей захворіли на кір у Закарпатській (всього 2262 людини: 433 дорослих і 1829 дітей), Івано-Франківській (всього 2232 людини: 665 дорослих і 1567 дітей), Львівській (всього 2122 людини: 677 дорослих і 1445 дітей), Одеській (всього 1643 людини: 813 дорослих і 830 дітей) та Чернівецькій (всього 1113 людей: 370 дорослих і 743 дитини) областях.

Оперативні дані щодо захворюваності на кір у розрізі всіх регіонів можна побачити тут.

Детальніше про вакцинацію та хвороби, від яких вона захищає, досвід батьків та відповіді на популярні запитання – дивіться на сайті http://www.vaccination.com.ua

Інші новини