Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Оперативні дані захворюваності на кір за 42 тиждень: захворюваність продовжує зростати
23.10.2018
17:00

Оперативні дані захворюваності на кір за 42 тиждень: захворюваність продовжує зростати

За оперативними даними Центру громадського здоров’я МОЗ України, упродовж 42-го тижня 2018 р. на кір захворіла 781 людина — 217 дорослих і 564 дитини. Це на 10,5% більше, ніж попереднього тижня.

Захворюваність на кір серед дітей залишається високою. Найбільший приріст захворюваності на кір спостерігається якраз у тих областях, де рівень охоплення плановою вакцинацією найменший (Івано-Франківська, Закарпатська, Львівська області). Ризик захворіти збільшується і через спільне перебування дітей у школах та дитячих садках. Тому дуже важливо, щоби діти були вчасно щеплені за Календарем профілактичних щеплень.

Нагадуємо, що невакциновані діти не можуть відвідувати школи та дитячі садки: Міністерство охорони здоров’я України та Міністерство освіти і науки України у спільному офіційному листі нагадали головам обласних та Київської міської державних адміністрацій про норми закону (ст. 15 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб»).

Найбільше хворіють на кір діти у віковій категорії 5–9 років (їхня частка становить майже 32% серед усіх дітей). Це ті діти, які не отримали другу дозу КПК вчасно, через що у них не виробився імунітет до хвороби. У рамках посиленої імунізації частка дітей, які вчасно отримали першу дозу КПК, становить 31,3% (найменше — у Чернівецькій, Одеській, Тернопільській, Івано-Франківській та Закарпатській областях). А частка тих дітей, які вчасно отримали дві дози, іще менша — 25,5% (найменше — у Запорізькій, Тернопільській, Закарпатській, Чернівецькій, Івано-Франківській областях).

Тому ще раз звертаємо увагу батьків: якщо ваша дитина пропустила першу чи другу дозу вакцини КПК за графіком, або ви не пам’ятаєте, коли та які щеплення ви робили дитині, зверніться до медичного закладу, щоб якнайшвидше отримати безоплатне щеплення. Тепер зробити безоплатне щеплення КПК і надолужити пропущені дози вакцини можна усім дітям до 18 років. Довідка для батьків щодо небезпеки кору та інформація про вакцинацію проти кору — тут.

Також звертаємо увагу керівників структурних підрозділів зазначених областей на необхідність дотримання вимог закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб», щоби посилити інформаційно-роз’яснювальну роботу серед населення та управлінські заходи для забезпечення належного рівня вакцинації та збереження здоров’я населення.

Із початку року на кір захворіло 33 937 осіб — 13 398 дорослих і 20 539 дітей.

Найбільше людей захворіло на кір у Львівській (загалом 6 718 осіб: 2 037 дорослих і 4 681 дитина), Івано-Франківській (3 298 осіб: 911 дорослих і 2 387 дітей), Закарпатській (3 251 осіб: 612 дорослих і 2 639 дітей), Одеській (2 501 особа: 1 251 дорослий і 1 250 дітей), місті Київ (2 325 осіб: 1 453 дорослі та 872 дитини) і Тернопільській (1 916 осіб: 694 дорослі та 1 222 дитини) областях.

Оперативні дані щодо захворюваності на кір у розрізі всіх регіонів можна побачити на сайті Центру громадського здоров’я за посиланням.

Загалом із початку року від ускладнень кору померло 14 людей: десятеро дітей і четверо дорослих.

Міністерство охорони здоров’я ще раз нагадує, що кір — небезпечне і дуже заразне вірусне захворювання, ліків від якого не існує, а ускладнення цієї недуги можуть призвести до смертельних наслідків. Єдиний спосіб запобігти ускладненням і смерті від кору — вакцинація. Діти й дорослі, які не отримали профілактичне щеплення, перебувають у зоні ризику.

Для вироблення колективного імунітету необхідно, щоби рівень вакцинації досягав 95–98%.

Нагадаємо, що Міністерство охорони здоров’я затвердило наказ про безоплатну імунізацію дорослих, які належать до груп ризику. Таке рішення прийнято у зв’язку зі зростанням захворюваності на кір серед дорослих. Зокрема, йдеться про поширення захворюваності у групах, що проживають у спільному просторі (військові, учасники Операції об’єднаних сил, студенти), а також серед освітян і медиків.

Вакцини є в усіх регіонах.

Станом на 18 жовтня 2018 р. в Україні наявні 639 728 доз вакцини.

Інші новини