Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
PEPFAR офіційно затвердив 37,5 млн доларів для України
28.04.2017
20:25

PEPFAR офіційно затвердив 37,5 млн доларів для України

Уряд Сполучених Штатів Америки, в рамках Надзвичайного плану Президента США для надання допомоги в боротьбі проти ВІЛ/СНІД (PEPFAR) офіційно затвердив операційний план для України на 2017-2018 рік, що передбачає виділення Україні 37,5 млн доларів на боротьбу проти ВІЛ/СНІД. Дане рішення було ухвалено під час офіційної зустрічі в Йоганнесбурзі (ПАР) 24-26 квітня 2017 року.

Успішні переговори в Йоханесбурзі стали можливі завдяки посиленню ролі державного лідерства Центру громадського здоров’я та Міністерства охорони здоров’я, а також адвокаційних зусиль пацієнтських організацій, зокрема, Всеукраїнської мережі ЛЖВ.

Основні напрямки використання коштів в операційному плані країни (COP 2017):

  • закупівля лікарських засобів та виробів медичного призначення (для забезпечення розширення обсягів лікування) (15% від загального бюджету).
  • покращення якості медичних послуг для людей, що живуть з ВІЛ;
  • робота з ключовими уразливими групами населення – споживачів ін’єкційних наркотиків, чоловіків, що мають секс з чоловіками, ЖКС та їх партнерами;
  • технічна допомога у розробці та впровадженні інноваційних моделей з консультування, тестування та лікування ВІЛ;
  • розбудова лабораторної мережі України, зокрема, реконструкція національної референс-лабораторії ВІЛ;
  • підтримка розбудови спроможності Центру громадського здоров’я;
  • впровадження інформаційної системи «ВІЛ-інфекція в Україні»;
  • інтервенції спрямовані на покращення системи надання послуг з ВІЛ в пенітенціарному секторі.

Раніше допомога PEPFAR спрямовувалася в першу чергу на потреби, що були пов’язані з недостатнім фінансуванням закупівель лікарських засобів. Тепер більшу частину фінансування на ліки бере на себе держава, а PEPFAR спрямовує свої зусилля на забезпечення сталого розвитку системи охорони здоров’я та розширення надання якісних послуг з ВІЛ/СНІД.

Нагадаємо, у 2015 році в рамках надзвичайного фінансування PEPFAR було виділено близько 10 млн доларів на закупівлю 18 тис. річних курсів АРТ. У 2016 році, в рамках операційного плану країни (COP 2016) Україна отримала 10,6 млн доларів США на закупівлю антиретровірусних препаратів (АРВП) та виробів медичного призначення для майже 40 тис. пацієнтів.

Як повідомлялося раніше, PEPFAR також розширив діяльність програми на Донецьку область, яка стане 12 регіоном вже починаючи з цього року. Раніше було визначено 11 регіонів: 5 з високим рівнем тягаря ВІЛ - Дніпропетровська, Миколаївська, Одеська, Херсонська області та місто Київ, а також 6 з середнім рівнем – Київська, Запорізька, Черкаська, Полтавська, Чернігівська, Кіровоградська області.

Інші новини