Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Підтримку та координацію послуг з профілактики, діагностики й лікування ВІЛ-інфекції обговорили на робочій зустрічі мультидисциплінарних команд
05.07.2024
17:36

Підтримку та координацію послуг з профілактики, діагностики й лікування ВІЛ-інфекції обговорили на робочій зустрічі мультидисциплінарних команд

3-5 липня у Львові на зустрічі-колаборативі мультидисциплінарних команд обговорили питання підтримки та координації надання послуг з профілактики, діагностики й лікування ВІЛ-інфекції. У заході взяли участь фахівці Центру громадського здоров’я МОЗ України, регіональних мультидисциплінарних команд (МДК), представники міжнародних організацій партнерів — PEPFAR, WHO, Центрів контролю та профілактики захворювань США, ГО «Альянс громадського здоров’я».

Під час зустрічі учасники:

  • Розглянули ключові показники за напрямками ВІЛ-інфекція за шість місяців 2024 року відповідно до Державної стратегії, цілей ПЕПФАР, рекомендацій ВООЗ;
  • Обговорили виконання резолюції зустрічі голів МДК (березень 2024 р.);
  • Представили регіональні доповіді щодо доступу пацієнта до послуг з питань профілактики, діагностики на ВІЛ та лікування ВІЛ-інфекції.

Представниці Центру громадського здоров'я МОЗ України (ЦГЗ) висвітлили такі теми:

Про лабораторну складову систему забезпечення якості послуг за місцем лікування розповіла Ірина Адріанова, імунологиня ЦГЗ;

Оновлення нормативно-правової бази та Проєкт Стандарту медичної допомоги «ВІЛ-інфекція» представила Олена Багінська, лікарка-інфекціоністка ЦГЗ.

Сесію «Стрес та можливості управління стресом» провела Олена Бідованець, координаторка психічного здоровʼя, головна фахівчиня з управління та протидії вірусним гепатитам та опіоїдної залежності ЦГЗ. Пані Бідованець ознайомила присутніх із підходом посттравматичного зростання та моделлю BASIC Ph, яка фокусується на природних механізмах подолання стресу.

Завідувачка відділом управління та протидії ВІЛ-інфекції ЦГЗ Лариса Гетьман представила результативні показники щодо профілактики, діагностики та лікування ВІЛ-інфекції та окреслила основні цілі для досягнення у контексті роботи МДК на 2024 рік.

Виступали представники МДК команд з усіх регіонів України, назвали такі основні виклики:

  • кадровий дефіцит;
  • міграцію персоналу та клієнтів;
  • постійні бомбардування, особливо у прикордонних регіонах;
  • та визначили точки для поліпшення:
  • підвищення рівня індексного тестування на ВІЛ;
  • залучення представників цільових груп до програм профілактики;
  • тестування та лікування на ВІЛ;
  • розширення програм доконтактної профілактики ВІЛ (ДКП);
  • постійний моніторинг потреб і запасів антиретровірусної терапії (АРТ).

Значної уваги учасники приділили обміну регіональним досвідом доступу пацієнта до послуг з профілактики, діагностики й лікування ВІЛ-інфекції та пріоритизації планів на наступне півріччя. 

Окремою темою зустрічі стала підтримка закладів охорони здоров’я при веденні пацієнтів з просунутою стадією ВІЛ-інфекції та послуги з тестування на ВІЛ у жінок, які планують вагітність.

Захід завершився узгодженням подальших кроків та підготовкою резолюції.

Інші новини