Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Підвищення захворюваності на кір в Україні: оперативні дані за 43 тиждень
01.11.2018
14:00

Підвищення захворюваності на кір в Україні: оперативні дані за 43 тиждень

Захворюваність на кір в Україні невпинно зростає: лише за останній тиждень занедужало 1 319 людей, а з початку року — понад 35 000. За дев’ять місяців 2018 р., порівняно з аналогічним періодом минулого року, захворюваність зросла у 17 разів. Найвищі показники захворюваності та смертності від кору фіксують у тих областях, де найменше вакцинованих дітей і дорослих.

Про це на брифінгу повідомив Володимир Курпіта, Генеральний директор Центру громадського здоров’я МОЗ України.

За інформацією Всесвітньої організації охорони здоров’я, у Європейському регіоні триває спалах кору. Наразі Україна стала сумнівним лідером регіону в поширенні захворювання на кір.

За оперативними даними, станом на 26 жовтня 2018 р. в Україні захворіли на кір 35 233 особи, зокрема 21 468 дітей та 13 765 дорослих.

Захворюваність по Україні є нерівномірною. Найвищі рівні захворюваності на кір спостерігають в областях, де рівень охоплення плановою вакцинацією найнижчий: Закарпатській, Івано-Франківській, Львівській. Із початку року від ускладнень кору померло 15 людей: 11 дітей і 4 дорослих.

Оперативні дані щодо захворюваності на кір у розрізі всіх регіонів можна побачити на сайті Центру громадського здоров’я за посиланням.

Аналіз вакцинального статусу хворих на кір чітко підтверджує, що 22 995 хворих не були вакциновані.

Кір — недуга, яка передається від людини до людини, тому всі хворі є джерелом поширення захворювання навіть для тих, хто отримав щеплення своєчасно.

Найчастіше хворіють на кір діти 5–9 років (32% серед усіх випадків кору серед дітей); переважно це ті діти, які мали б отримати друге щеплення у шестирічному віці, проте з різних причин не отримали його вчасно, тому їхній імунітет повністю не сформовано.

На початку 2018 р. (січень–лютий) щотижня реєструвалося від 600 до 800 випадків кору. Із 16 до 27 тижня року (березень–червень) рівень захворюваності зріс від 1 000 до 1 600 випадків на тиждень.

Пік захворюваності припав на 20 тиждень року у травні — 1 610 хворих. Із 28 тижня (9–15 липня, літні канікули) захворюваність почала зменшуватися і становила від 800 до 400 випадків щотижня.

Однак після повернення студентів та школярів до навчальних закладів із середини вересня розпочався прогнозований підйом захворюваності, який досяг чергового піку минулого тижня — 1 319 випадків.

Центр громадського здоров’я МОЗ України нагадує: ліків для етіотропного лікування кору немає. Кожен хворий має ризик розвитку серйозних ускладнень, таких як пневмонія, отити, запалення мозку — енцефаліт тощо, а також інвалідності та смерті. Усе, що можуть запропонувати медики, — це полегшення симптомів хвороби.

Єдиним специфічним засобом профілактики є щеплення. Наразі в Україні достатня кількість якісних та ефективних вакцин проти кору: станом на 1 жовтня 2018 р. є 713 857 доз вакцини КПК. Наявність вакцин у регіонах дає змогу забезпечити виконання заходів планової та посиленої імунізації.

Додатково Центр громадського здоров’я рекомендує місцевим органам влади запроваджувати обмежувальні заходи в тих регіонах, де реєструють колективні спалахи, включно із забороною на відвідування закладів дошкільної та шкільної освіти для невакцинованих дітей.

Нагадуємо, що невакциновані діти не можуть відвідувати школи та дитячі садки: Міністерство охорони здоров’я України та Міністерство освіти і науки України у спільному офіційному листі нагадали головам обласних та Київської міської державних адміністрацій про норми закону (ст. 15 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб»).

Зупинити спалах кору може колективний імунітет. Коли не менше 95% українців будуть вакцинованими проти кору, захворювання піде на спад і захищеними від смертельно небезпечної хвороби будуть навіть ті діти і дорослі, які не можуть вакцинуватися за медичними показаннями.

Що може зробити кожен

  • Перевірте свою карту щеплень: дві дози вакцини КПК захищають від кору впродовж усього життя, а в разі хвороби — значно зменшують ризик тяжких ускладнень.
  • Якщо ви не пам’ятаєте, коли і які щеплення були зроблені вам чи вашій дитині та не збереглися медичні дані про щеплення, зверніться до свого лікаря — терапевта, педіатра чи сімейного лікаря. Перевірити наявність імунітету від кору, краснухи і паротиту можна за допомогою лабораторних аналізів. Перед вакцинацією лікар направить здати аналізи (на виявлення IgG до вірусу або інші) — це швидкий та простий спосіб з’ясувати чи маєте ви імунітет, щоб захиститися від захворювання.
  • Якщо ви чи ваша дитина пропустили обидві або тільки другу дозу вакцини КПК за Календарем щеплень, якнайшвидше зверніться до медичного закладу, щоб якнайшвидше отримати щеплення. Вакцини КПК є безоплатними для усіх дітей і підлітків до 18 років, а також для дорослих із груп ризику: медиків, освітян, студентів, військових, учасників Операції об’єднаних сил.

Інші новини