Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
План протидії епідемії ВІЛ в Україні на 2024-2026 роки - у Кракові проходить зустріч представників України та Глобального Фонду
31.01.2023
18:15

План протидії епідемії ВІЛ та туберкульозу в Україні на 2024-2026 роки - у Кракові проходить зустріч представників України та Глобального Фонду

30 січня у м. Краків (Польща) розпочався національний діалог представників України та Глобального Фонду з приводу фінансування програм з профілактики та протидії ВІЛ-інфекції та туберкульозу в умовах військової агресії та післявоєнний період у 2024-2026 роках.

До стратегічної зустрічі залучені представники Міністерства охорони здоров’я України, Центру громадського здоров’я, міжнародних та національних партнерів, Глобального фонду, а також представники ключових груп.

Головне завдання зустрічі - узгодження концепції запиту України на фінансування від  Глобального фонду на 2024-2026 роки, на боротьбу з ВІЛ, туберкульозом  і створення гнучких і сталих систем охорони здоров'я. 

“Жваву дискусію викликали сьогодні питання участі спільнот у процесах змін законодавства в сфері протидії ВІЛ-інфекції, потенціал місцевої влади у покращенні фінансування та управління програм протидії ВІЛ та туберкульозу,  роль ДОЗ та НСЗУ у фінансуванні та управлінні якістю послуг”, - розказує Лариса Гетьман, завідувачка відділу управління та протидії ВІЛ-інфекції ЦГЗ.

Під час першого дня зустрічі торкнулись потреб системи епіднагляду та моніторингу ефективності лікування. Окремо приділили увагу якості надання та безперервності медичних послуг щодо ВІЛ.

Серед планів на цей тиждень -  попри виклики, спричинені війною, забезпечити сталість надання послуг пов’язаних з профілактикою, діагностикою, лікуванням ВІЛ-інфекції, доглядом та підтримкою ключових груп щодо інфікування ВІЛ.

“Ми працюємо, аби розробити спільне бачення дорожньої карти, скерувати ресурси та зусилля усіх партнерів – держави, медичної спільноти, НУО, міжнародних партнерів та донорів саме туди, де вони спрацюють найефективніше”, - коментує пані Лариса.

Серед глобальних завдань діалогу - презентація національної стратегії протидії ВІЛ та погодження обсягів фінансування для її реалізації у 2024-2026 роках.  А також завдяки спільній роботі учасників - узгодити позиції щодо участі національних та міжнародних партнерів у вирішенні потреб та прогалин для забезпечення діагностики та лікування ВІЛ-інфекції, усунення бар’єрів, пов’язаних з дотриманням прав людини та протидії гендернозумовленому насильству на період до 2030 року.

 

Інші новини