Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Побудова партнерських стосунків з НУО, які виконують гранти Глобального фонду
05.10.2015
12:49

Побудова партнерських стосунків з НУО, які виконують гранти Глобального фонду

29 вересня – 1 жовтня 2015 року у м. Києві за ініціативи  Міністерства охорони здоров’я України, Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією та Програми розвитку ООН відбулася нарада «Побудова партнерських стосунків з НУО, які виконують гранти Глобального фонду, та реалізація наглядової діяльності».

Система протидії соціально небезпечним захворюванням в Україні переживає етап викликів у зв’язку з реформою системи охорони здоров'я, що передбачає реорганізацію державних структур закладів охорони здоров'я , децентралізацію служби ВІЛ/СНІДу та реформування системи надання допомоги хворим на ТБ,  а також зростання тягаря подвійних та потрійних захворювань (ВІЛ/ТБ/гепатити) та  зростання числа випадків стійкого до лікування туберкульозу. Крім того,  існує великий ризик переривання послуг з профілактики, догляду та підтримки на етапі передачі Програм Глобального Фонду до державних структур.

Протягом зустрічі учасники  змогли проаналізувати епідеміологічну ситуацію з ТБ/ВІЛ/СНІД в Україні та визначили основні закономірності  її розвитку на сучасному етапі, а також ознайомились з основними нормативно-правовими аспектами протидії ТБ/ВІЛ/СНІДу та регламентуючими документами у сфері  реалізації державних програм з ВІЛ/СНІД/ТБ, програм Глобального фонду, зокрема новими вимогами щодо діяльності координаційних механізмів країн.

До уваги присутніх було представлено інформацію про діючі гранти України в рамках нової моделі фінансування Глобального фонду на 2015-2017 роки та відпрацьовано напрями та механізми взаємодії регіональних рад з Основними реципієнтами та НУО, які реалізують гранти Глобального фонду. Особливу увагу було приділено напрацюванням пропозицій до проекту плану заходів для забезпечення сталої відповіді епідеміям туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу в період фінансування програм Глобального фонду та по їх завершенні у 2017 році.

У заході виступили з доповідями співробітники ДУ «Український центр контролю за соцхворобами МОЗ України» - Альона Алексєєва, епідеміолог Центру моніторингу і оцінки УЦКС, Віталій Каранда, програмний менеджер УЦКС, Віолета Марциновська, епідеміолог Центру моніторингу і оцінки УЦКС, Ігор Кузін, Завідувач  Центру моніторингу і оцінки УЦКС. 

Інші новини