Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Поради, як подолати надмірне захоплення солодощами
15.01.2024
12:02

Поради, як подолати надмірне захоплення солодощами

У післясвятковий період багато людей починають думати про схуднення й відмову від певних продуктів, насамперед - солодощів. Олег Швець, президент Асоціації дієтологів України, консультант з громадського здоровʼя МОЗ України, пояснив, як споживати солодощі без шкоди для організму.

Переїдання солодкого впливає на рівень інсуліну та порушує нормальні метаболічні процеси. Тож Швець озвучив поради, які допоможуть насолодитись солодощами й не нашкодити собі.

  1. Уникайте суворих обмежень. Дозволяйте собі улюблені ласощі, однак у помірній кількості та зі здоровішими продуктами. Наприклад, чорний шоколад можна розтопити й поєднати його з ягодами чи фруктами.
  2. Зважений підхід. Ви можете їсти солодощі, до прикладу, один раз на тиждень, однак не безмежну кількість. Обирайте продукти, які містять менше ніж 100 калорій на порцію, та ті, які не є на 100% цукром. Віддайте перевагу ласощам, до складу яких входять горіхи. 
  3. Дотримуйтеся балансу здорового харчування. Воно має стати вашим способом життя. Створіть власну модель харчування та дотримуйтесь її постійно, це не має бути короткочасне дотримання "дієти". 
  4. Зменшуйте розмір порцій солодощів, замініть посуд на аналогічний, але меншого розміру.
  5. Їжте повільніше. Це забезпечує триваліше насичення та пізніше повернення відчуття голоду. 
  6. Додайте фізичної активності. Це може бути навіть просто щоденна ходьба. Нагадаємо про рекомендацію для дорослих займатися щонайменше 150 хвилин на тиждень фізичною активністю помірної інтенсивності. Спробуйте займатися по 30 хвилин 5 днів на тиждень.

Що робити, якщо ви все ж з’їли забагато солодощів? Почніть заново й продовжуйте жити та змінювати харчування на краще, радить президент Асоціації дієтологів України.

Центр громадського здоров’я нагадує про рекомендацію ВООЗ: не більше 10 чайних ложок доданого цукру (скоротіть вживання підсолоджених напоїв, солодощів, випічки, солодких сухих сніданків). Правильно сформувати тарілку допоможе сервіс ПроЗдорове за посиланням: prozdorove.com.ua.

Читайте також:

Цукрозамінники. Користь чи шкода?

Як зменшити споживання цукру: 5 цінних порад

 Жувальна гумка: користь та шкода

Інші новини