Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Поширення кору в Україні: підготовка агентів змін для змінення критичної ситуації зі щеплення проти цього тяжкого захворювання
08.12.2017
12:36

Поширення кору в Україні: підготовка агентів змін для змінення критичної ситуації зі щеплення проти цього тяжкого захворювання

2-3 грудня 2017 року в Києві відбувся другий тренінг Агентів змін з вакцинації. Тренінг зібрав більше 100 батьків, медичних працівників, журналістів та громадських діячів з більшості регіонів України, які не лише розуміють важливість вакцинації для збереження здоров’я нації, але й готові змінювати ставлення населення до цієї теми. Захід проведений за ініціативи ГО «Батьки за вакцинацію» за підтримки ВООЗ та Ротарі в Україні.

Нинішній тренінг проходив під гаслом реагування на ситуацію з поширення кору в Україні та планування роботи агентів змін. Адже зараз в Україні спостерігається прогнозований спалах кору, пов'язаний із низьким охопленням населення профілактичними щепленнями.

Завдяки додатковим заходам імунізації, що проводились в Україні у відповідь на спалах, рівень охоплення щепленнями КПК (комплексної вакцини від кору, паротиту та краснухи) дітей старше 7 років сягнув 53,5% (станом на 01.11.2017 р). «Але у випадку вакцинації 50% означає, що склянка наполовину порожня», - зазначила спікер Наталія Півень, начальник Управління громадського здоров'я Міністерства охорони здоров'я України.

Як повідомила учасникам тренінгу Ксенія Скринник, координатор напрямку імунізації Центру громадського здоров’я, за 10 міс. поточного року зареєстровано 2 381 випадок кору, з них 76% (1 804) серед дітей. «Показово, що в областях, які були менше охоплені КПК, найбільші показники по захворюваності», - підкреслила представник ЦГЗ. Це Івано-Франківська, Одеська, Закарпатська  області.

Представник ВООЗ Вусала Аллахвердієва представила Агентам змін огляд глобальної та регіональної ситуації з елімінації кору та краснухи, досягнутий прогрес та основні проблеми, а також ситуацію в Україні в контексті елімінації кору та краснухи та виконання Європейського та Глобального Плану дій щодо вакцин. Вона підкреслила, що низький рівень охоплення профілактичними щепленнями в Україні (загалом, менше 60%) є показником того, що в країні є проблема системи охорони здоров’я. ВООЗ рекомендувала Україні напрямки дій, спрямованих на покращення стану імунізації. Серед цих напрямків – робота з населенням та взаємодія з громадськими організаціями.

Одним зі спікерів цього тренінгу стала керівник Мелітопольської команди, дитячий лікар-інфекціоніст Надія Дребот. Вона розповіла про успішний приклад взаємодії батьків, лікарів, представників ЗМІ та місцевої влади у Мелітополі, завдяки якому вакцинація стає свідомим вибором батьків та охоплення щепленнями покращується.

Тренінг став базою для об’єднання команд та отримання нових навичок для спільної роботи. Найбільш активно проявили себе команди Агентів змін з вакцинації з Вінницької, Волинської, Львівської, Одеської, Рівненської, Тернопільської, Харківської областей.

В результаті тренінгу всі агенти змін з вакцинації мали плани дій та ідеї проектів, втілення яких допоможе змінити статус України у сфері імунізації.

Інші новини