Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Правець: смертельна «хвороба подряпин»
14.08.2024
11:18

Правець: смертельна «хвороба подряпин»

Що таке правець і як він передається?

Правець — небезпечна інфекційна хвороба, яка вражає нервову систему і призводить до сильних болючих м’язових спазмів (судом). Ризики смерті від правця, навіть з отриманням медичної допомоги, можуть сягати 80 %.

Збудник правця (бактерія Clostridium tetani) потрапляє в організм людини з ґрунту та екскрементів тварин через:

  • рани, порізи, подряпини;
  • опіки;
  • укуси тварин;
  • нестерильне обладнання для пірсингу, татуювань та ін’єкцій;
  • травмування гострими предметами та уламками деревини.

Від людини до людини правець не передається. Обробка рани антисептиками не вбиває цієї бактерії.

За 2022 рік – 6 місяців 2024 року в Україні було зафіксовано 21 випадок захворювання на правець, з яких 5 випадків — серед дітей.

Симптоми 

На 3–21 день після інфікування правцем можуть з’явитися такі симптоми:

  • болісні судоми м’язів, які утруднюють дихання та ковтання;
  • стиснення щелеп, через яке важко відкрити рот;
  • температура 38℃ або вища;
  • надмірне потовиділення;
  • прискорене серцебиття;
  • пізніше — ламкість кісток.

За появи перших симптомів правця негайно звертайтеся до лікаря.

Ускладнення

Внаслідок правця може виникнути пневмонія, емболія легеневої артерії (закупорка легеневої артерії згустком крові).

Ймовірність настання смерті залежить від своєчасного та правильного лікування, віку та загального стану здоров’я хворої людини. Без належного лікування ймовірність смерті майже стовідсоткова.

Запобігання

Найефективнішим методом профілактики правця є щеплення вакциною, яка діє одночасно проти трьох інфекційних хвороб: кашлюку, дифтерії, правця. Вона входить до Календаря профілактичних щеплень.

Як отримати щеплення безоплатно

Щоб вакцинуватися проти правця, треба просто звернутися до сімейного лікаря, педіатра чи терапевта. В усіх регіонах України є достатня кількість якісних вакцин від правця для всіх.

Коли вакцинуватися?

Дітей починають вакцинувати проти правця ще у грудному віці: перші три дози вакцини АКДП вводять у 2, 4 і 6 місяців життя відповідно. У 18 місяців проводиться перша ревакцинація. Наступні ревакцинації здійснюються в 6 і 16 років (а далі — щодесять років).

А якщо дитина пропустила свої перші щеплення?

Усе одно слід вакцинуватися. Як саме — пояснить ваш сімейний лікар, який знає алгоритм безоплатної вакцинації залежно від кількості отриманих щеплень у різний вік.

Порядок вакцинації дітей до і після 7 років трохи різний, але захист вакциною однаково надійний, якщо кількість доз та інтервал між їхнім введенням дотримано правильно.

Чи потрібно вакцинуватися дорослим, які не були (або не знають, чи були) вакциновані?

Так, обов’язково вакцинуватися. Якщо ви не знаєте своїх даних про щеплення проти правця, звертайтеся до сімейного лікаря і він призначить вам графік безоплатної вакцинації, так щоб через сім місяців після її початку ви мали всі три дози первинного вакцинального комплексу.

Якщо ви контактували з хворим?

Правець не передається від людини до людини, тому контактувати з хворим на цю недугу безпечно.

Лікування

У разі потрапляння бруду в рану або поріз, травмування гострими предметами, уламками деревини зверніться по медичну допомогу.

Якщо у вас немає симптомів, але медичний працівник вважає, що у вас може виникнути правець, водночас від вашої останньої вакцинації проти правця минуло більше 5 років, вам очистять рани та зроблять ін'єкцію протиправцевого анатоксину.

Якщо у вас є симптоми правця, лікування надаватимуть у відділенні інтенсивної терапії.

Довідково: з 1 серпня в Україні триває кампанія щодо додаткових заходів з імунізації проти кашлюку, дифтерії та правця для груп населення, які пропустили планові щеплення в попередні роки, та яким необхідно їх надолужити.

Уся вакцинація за Національним календарем щеплень — безоплатна. Щоб отримати щеплення або вакцинувати свою дитину, зверніться до сімейного лікаря або до найближчого закладу охорони здоров’я.

Якщо не пам’ятаєте, чи отримували ви коли-небудь щеплення, сімейний лікар складе для вас індивідуальний графік вакцинації з дотриманням мінімальних інтервалів.

Читайте також: 

В Україні стартує кампанія з посилення імунізації проти кашлюку, дифтерії та правця 

Як і де вакцинуватися проти дифтерії, правця та кашлюку
 

Інші новини