Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Православна церква України підтримала вакцинацію проти кору, дифтерії та правця
26.07.2019
18:37

Православна церква України підтримала вакцинацію проти кору, дифтерії та правця

Сьогодні під час зустрічі предстоятеля Православної церкви України Епіфанія та генерального директора Центру громадського здоров’я України Володимира Курпіти сторони домовилися про підтримку заходів імунізації дорослого населення від дифтерії та правця. Також обговорювалися деталі співпраці між Православною церквою України та Центром громадського здоров’я України щодо запобігання поширенню захворюваності та подальші кроки в цьому напрямку. 

Генеральний директор Центру громадського здоров’я Володимир Курпіта висловив подяку очільнику української Церкви за  активну підтримку заходів з додаткової імунізації дітей від кору та просвітницьку діяльність по всій Україні в рамках розвінчування міфів щодо небезпеки вакцини для організму. 

Наразі через низький рівень охоплення вакцинами проти дифтерії та правця, що спричинене передусім недовірою населення до якості вакцини і вакцинації як засобу захисту від захворювань, існує високий рівень загрози спалаху такої небезпечної хвороби як дифтерія. 

За останні роки в Україні реєструвалися поодинокі випадки захворювання на дифтерію: 2011 рік – 8 випадків (серед них – 2 дітей), 2012 – 5 (серед них – 1 дитина), 2013 – 6 (серед них – 2 дитини), 2014 – 4 (серед них – 1 дитина), 2015 – 2 (серед них – 1 дитина), 2016 – 4 дорослих (1 – в Івано-франківській області, 1 – в Одеській і 2 – у місті Києві), 2017 - випадків захворювання на дифтерію зареєстровано не було. Летальних випадків за даний період не було.

За 9 місяців 2018 року в Україні зареєстровано 7 випадків захворювання на дифтерію. 

Останнє щеплення за чинним Календарем роблять у 16 років і надалі кожні десять років дорослий має оновлювати свій захист від дифтерії та правця. 

Для цього треба звернутися до сімейного лікаря для ревакцинації. Щеплення бажано робити своєчасно у визначені Календарем терміни для забезпечення гарантованої напруги (рівня) імунітету.

Правець — це захворювання, що передається при контакті зі спорами бактерій Clostridium tetani, які живуть у ґрунті та кишковому тракті тварин. За 2019 рік в Україні зареєстровано вже 5 випадків правцю, з яких 1 – летальний. Двоє із п’яти хворих – діти. 

Протягом останніх трьох років кількість вакцинованого населення зростає. Так, у 2016 році охоплення щепленнями від правцю дітей до одного року складало лише 21%, тоді як у 2018 році цей показник сягає 69,3%. Проте колективного імунітету від правцю бути не може – захисту потребує кожна людина! Від людини до людини це захворювання не передається.

Єдиний спосіб захистися від правця — вакцинація. Імунітет після захворювання швидко минає, і є ймовірність повторного зараження, тому вакцинація необхідна, навіть якщо ви хворіли.

Центр громадського здоров’я закликає вакцинуватися дорослим та дітям, аби уберегти себе від хвороб та їх наслідків, та переконувати своїх знайомих і близьких у необхідності захисту та безпідставності побоювань за негативні наслідки від щеплення.

Інші новини