Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Прес-конференція «Життя хворих українців в руках Світового банку. Стратити чи врятувати?»
31.03.2016
19:14

Прес-конференція «Життя хворих українців в руках Світового банку. Стратити чи врятувати?»

1-го квітня о 12:30 у залі Інформаційного агентства Інтерфакс-Україна (вул. Рейтарська 8/5а, ст.м. Золоті Ворота) відбудеться прес-конференція «Життя хворих українців в руках Світового банку. Стратити чи врятувати?»

Представники Фундації АНТИСНІД-США в Україні (AHF), ДУ «Український центр контролю за соціально небезпечними хворобами Мiнiстерства охорони здоров'я України» та активісти пацієнтських організацій звернуться до керівництва Світового банку з метою переглянути економічні показники щодо України та зробити лікування для українців доступним і врятувати життя мільйонів пацієнтів із ВІЛ/СНІДом, туберкульозом та іншими соціально небезпечними хворобами. Адже установлені Світовим банком класифікації напряму впливають на розмір донорської допомоги країні та на формування цін на ліки, які закуповує держава.

У прес-конференції візьмуть участь:

Сергій Федоров, голова Представництва Фундації АНТИСНІД-США в Україні, AHF;
Дмитро Шерембей, Голова Координаційної ради Всеукраїнської мережі ЛЖВ;
Наталія Нізова, директор ДУ «Український центр контролю за соціально небезпечними хворобами Мiнiстерства охорони здоров'я України».

Майже 30 років тому Світовий банк для аналітичних цілей запровадив класифікацію країн за групами на основі ВНД. Однак вона не є досконалою, адже не враховує реального рівня життя населення. Більше того, ця класифікація не призначена для прийняття рішень про доступність фінансування, формування цінової політики, хоча такі тенденції спостерігаються сьогодні, зокрема на фармринку. 

Відповідно до класифікації Світового банку Україна знаходиться серед держав із «середнім рівнем доходів», що не відповідає реальності. Це означає, що українці змушені купувати ліки за такими ж цінами, як і інші європейські країни, віднесені до країн «з середнім рівнем доходу». Також Україна, як країна «з середнім рівнем доходу», може отримати значно менше фінансової допомоги від іноземних донорів. Це критичне питання для пацієнтів, адже, нагадаємо, лише минулого року дефіцит в лікуванні ВІЛ/СНІД був повністю покритий за рахунок Глобального фонду. Якщо така допомога буде скорочена, для пацієнтів це  означатиме смерть.

Організатори публічно звернуться до Світового банку із вимогами: 1) заявити, що їхня класифікація не може використовуватися для формування цін на препарати для пацієнтів; 2) у найближчій перспективі осучаснити класифікацію або підвищити поріг включення країн до групи «середніх»!

У серпні 2015 року, AIDS Healthcare Foundation (AHF) створила Коаліцію «Підвищити середній рівень», в яку зараз входять 530 недержавних організацій із 45-ти країн.

Прагнучи вирішити питання несприятливого положення країн із середнім рівнем доходу і з огляду на те, що це впливає на глобальний розвиток і стан здоров'я населення, коаліція закликає Світовий банк зробити публічну заяву про те, що класифікації країн, надані Світовим Банком, не повинні використовуватися агентствами з питань розвитку при встановленні рівнів допомоги іноземним державам, а також фармацевтичними компаніями при встановленні цін на основні лікарські препарати.

Інші новини