Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
При сильній ООН світ стає краще: світ відзначає 70-у річницю Організації Об’єднаних Націй
26.10.2015
14:43

При сильній ООН світ стає краще: світ відзначає 70-у річницю Організації Об’єднаних Націй

24 жовтня світ відзначає 70-у річницю Організації Об’єднаних Націй.

Сімдесят років тому після жахів Другої світової війни і розрухи 24 жовтня 1945 року народилася ООН,  коли делегати 51 країни світу зібралися на міжнародну конференцію, присвячену виробленню Статуту Організації, який заклав основи світового правопорядку. З того часу сім'я Організації Об'єднаних Націй виросла та наразі до її складу входять 193 держави-члени, які керуються тими ж принципами та намірами, які було проголошено в день заснування ООН. Сотні мільйонів людей з усього світу приєднались до важливої місії Організації Об'єднаних Націй, ділячись своїм натхненням та підтримкою на шляху до миру та процвітання. Сьогодні ідея ООН сприймається як належне, проте для того, щоб вона народилася, було докладено величезних зусиль з подолання розбіжностей між державами.

«У момент народження ООН з'явилася величезна надія. Світ тоді був у руїнах. Засновники ООН розуміли, що їм належить зробити набагато більше, ніж просто відновити зруйновані бомбами будівлі. Їм належало створити довгострокові інститути, засновані на універсальних цінностях», - заявив Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун.

Протягом усього року в рамках святкування ювілейної дати будуть організовані різноманітні заходи та акції, які пройдуть під гаслом «При сильній ООН світ стає краще».  

Послання Пан Гі Муна, Генерального секретаря ООН, з нагоди 70-ї річниці Організації Об'єднаних Націй:

«Святкування сімдесятих роковин Організації Об'єднаних Націй надає чудову можливість для того, щоб висвітити її численні досягнення - і зміцнити нашу колективну рішучість робити більше для зміцнення миру і безпеки, сприяти сталому розвитку та дотриманню прав людини.

День у день завдяки діяльності Організації Об'єднаних Націй в житті мільйонів людей відбуваються позитивні зміни: проводиться імунізація дітей; розподіляється продовольча допомога; надається притулок біженцям; розгортаються миротворчі контингенти; вживаються заходи щодо захисту навколишнього середовища; йде пошук мирних шляхів врегулювання суперечок і вживаються заходи на підтримку проведення демократичних виборів, забезпечення гендерної рівності, прав людини і верховенства права.

Проблеми нашого часу не знають меж і вимагають комплексних рішень, шлях до яких проходить через переговори і пошук компромісу. Тема цього ювілейного року - «При сильній Організації Об'єднаних Націй світ стає краще» - відображає важливість принципу багатосторонності і винятково важливу роль, що відводиться Організації Об'єднаних Націй.

Лише за умови спільної роботи ми зуміємо подолати спільні загрози і колективно скористатися можливостями; тільки в Організації Об'єднаних Націй можна забезпечити, щоб був почутий голос всіх країн - великих і малих, багатих і бідних, голос усіх народів. У нашому мінливому світі Організація Об'єднаних Націй залишається для всього людства безцінним інструментом досягнення загального прогресу. Давайте ж з нагоди цього ювілею обдумаємо уроки, винесені за останні сім десятиліть, і знову підтвердимо свою прихильність ідеалам, закріпленим у Статуті Організації, і забезпеченню процвітання, безпеки і гідності для всіх."

Інші новини