Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Про наркозалежність і лікування від неї до Дня боротьби з наркотиками
26.06.2024
13:05

Про наркозалежність і лікування від неї до Дня боротьби з наркотиками

26 червня — Міжнародний день боротьби зі зловживанням наркотиками й їхнім незаконним обігом.

Люди зі шкодою для власного здоровʼя зловживають наркотиками з різних причин — не лише, щоб отримати позитивні відчуття й ейфорію, а й через бажання почуватися комфортніше, усунути біль або проблеми соматичного стану, зменшити вплив депресії або тривожності. Та вживання наркотичних речовин, без призначення лікаря, лише погіршує ситуацію і життя людини загалом.

Чим довше людина вживає наркотики, тим більше мозок адаптується, зменшуючи здатність клітин у системі винагороди реагувати на психоактивні речовини. Це зменшує відчуття ейфорії, порівняно з тим, що вона відчувала під час першого прийому, та формує залежність.

Наркозалежність — це хронічна хвороба, спричинена змінами головного мозку, що характеризується цілеспрямованим пошуком наркотиків і їхнім компульсивним вживанням, яке важко контролювати.

На розвиток наркозалежності впливає одночасно декілька чинників. Основні — це генетика, середовище та онтогенез. Наприклад, доведено, що існує генетична схильність до швидшого формування біологічних змін мозку у відповідь на вживання психоактивних речовин, і відповідно, формування залежності.

Фактори середовища теж грають чималу роль. На появу залежності впливають хаотичні стосунки, вживання наркотиків батьками, вплив оточення, психотравмувальні події, доступність наркотиків тощо.

Важливою складовою боротьби з залежностями є профілактика вживання наркотиків, яка крім інформування про їхню шкідливість має включати таке:

  • боротьба з наркотрафіком;
  • обмеження доступу до наркотичних речовин;
  • забезпечення доступу до скринінгу;
  • діагностика та лікування розладів, пов’язаних із вживанням психоактивних речовин;
  • створення сприятливого для людини середовища (соціальний захист, належне виховання, мережа соціальних зв’язків, відчуття безпеки, повноцінне харчування тощо).

Щодо лікування  опіоїдної залежності, найдієвішим методом є замісна підтримувальна терапія (ЗПТ), яка в Україні надається БЕЗОПЛАТНО.

Суть ЗПТ полягає у щоденному довготривалому прийомі замісного препарату для лікування порушень, пов’язаних з уживанням екстракту макової соломки, героїну або інших опіоїдів.

Як діє ЗПТ? Якщо дуже коротко і спрощено, вона:

  • мінімізує симптоми відміни («ломку»);
  • знижує тягу до опіоїдів фізично залежних людей.

тобто замість нелегальних наркотиків пацієнт приймає препарати ЗПТ, які отримує БЕЗОПЛАТНО від держави.

Щоб пройти скринінг на формування залежності — зверніться до свого сімейного лікаря. Якщо результати скринінгу будуть позитивні (у вас виявлять залежність), то вас направлять до профільного фахівця у вашому місті. Після встановлення діагнозу ви зможете отримувати лікування препаратами ЗПТ в найближчих закладах охорони здоров’я.

Як дізнатися, де отримати ЗПТ

скористайтеся чат-ботом: https://t.me/zpt_poruch_bot

дзвоніть на гарячу лінію: 0 800-507-727.

Більше про ЗПТ за посиланням: https://bit.ly/3tnjJ1m

Інші новини