Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Профілактика раку шлунка
25.11.2021
16:19

Профілактика раку шлунка

Рак є другою найпоширенішою причиною смерті після серцево-судинних захворювань у світі. Висновки дослідження Глобального тягаря захворювань, у 2019 році показали, що у світі новоутворення спричинили смерть понад 10 млн людей та склали 17,83 % від загальної кількості смертей.

Здоровий шлунок, як один з органів травної системи, значно впливає на якість нашого життя. За певних несприятливих умов, епітеліальні клітини шлунка, які виробляють ферменти для подальшого перетравлення їжі, здатні перетворюватися у ракові клітини.

Не можна однозначно назвати причину, яка спричиняє рак шлунка, проте відомо, що він виникає внаслідок поєднання факторів навколишнього середовища та накопичення специфічних мутацій. 

Рак шлунка може вражати будь-яку частину шлунка, проте, частіше це основна частина органу (тіло шлунка). 

Людина, яка зіштовхнулася з недугою може відчувати такі симптоми

  • труднощі з ковтанням;
  • відчуття здуття після їжі;
  • відчуття раннього (передчасного) насичення їжею;
  • печії;
  • розлад травлення;
  • нудоту;
  • біль у животі;
  • блювоту. 

Точний діагноз може поставити лише лікар на підставі ґрунтовного обстеження пацієнта. Якщо у вас наявні якісь із цим симптомів, запишіться на прийом до сімейного лікаря, який за необхідності направить вас до вузького спеціаліста для проведення додаткового обстеження. 

В останні роки спостерігається тенденція до зменшення захворюваності на рак шлунка, проте, профілактика хвороби залишається в пріоритеті. 

Фактори ризику, що підвищують ризик раку шлунка:

  • зараження бактерією Helicobacter pylori;
  • гастроезофагеальна рефлюксна хвороба;
  • ожиріння;
  • тип харчування, при якому людина споживає велику кількість солоної та копченої їжі;
  • тип харчування, при якому людина споживає мало фруктів та овочів;
  • тривале запальне захворювання шлунка (гастрит);
  • куріння;
  • поліпи шлунка.

Як ви можете профілактувати хворобу?

  • Підтримуйте здорову вагу! Стежте за своїм індексом маси тіла. Якщо у вас зайва вага, поговоріть зі своїм лікарем про стратегії, які допоможуть схуднути. 
  • Споживайте більше фруктів та овочів. Користуйтеся принципом тарілки здорового харчування, формуйте меню так, що ви з’їдали щодня 4 порції фруктів та 5 порцій овочів. 
  • Зменште кількість соленої та копченої їжі. 
  • Киньте курити. Куріння підвищує ризик розвитку раку шлунка, а також багатьох інших видів раку. Кинути палити може бути дуже важко, тому зверніться за допомогою до лікаря.
  • Запитайте у свого сімейного лікаря про ризики розвитку раку шлунка.
Інші новини