Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Новий режим
15.08.2022
15:54

Протитуберкульозний сучасний режим BPaL вже рятує пацієнтів

Україна є активним учасником застосування прогресивних методів боротьби з туберкульозом. Висока поширеність цього захворювання вимагає від галузі охорони здоров’я сміливих і швидких кроків у впровадженні передових світових практик діагностики та лікування туберкульозу. Серед них окреме місце посідають скорочені режими лікування резистентного (стійкого до медпрепаратів) туберкульозу. Нещодавно в Україні розпочато національне масштабне операційне дослідження «Оцінка ефективності та безпеки лікування рифампіцин-резистентного туберкульозу режимом BPaL». 

Режим BPaL — це новітня схема лікування лікарсько стійкого туберкульозу (далі ЛС-ТБ), що складається з таблетованих форм препаратів бедаквіліну, претоманіду та лінезоліду. Завдяки режиму BPaL загальна тривалість лікування пацієнтів з ЛС-ТБ скорочується майже втричі: 6-9 місяців проти 18-24 місяців.

В Україні вже є успішні результати застосування нового режиму. Регіональні протитуберкульозні команди почали набір пацієнтів на режим BPaL.

Прикладом долучення до передових методик лікування туберкульозу є і Кіровоградська область. Станом на 10 серпня режим BPaL тут приймають 3 пацієнти. Одна з них, 32-річна жінка, в якої діагностували стійкість туберкульозу до препаратів першого та другого ряду. Цей діагноз налякав дівчину та змусив хвилюватися не тільки про себе і свої життєві плани, а й переживати чи не інфікувала вона свого маленького сина. На щастя, в дитини не виявили жодних ознак захворювання. Сама ж пацієнтка знаходиться на амбулаторному лікуванні з використанням відео-ДОТ супроводу і має змогу працювати та бути поряд з дитиною. Про будь-які побічні реакції чи зміну стану вона повідомляє лікаря та дисципліновано виконує всі його настанови. 

Лікар-фтизіатр з Кіровоградської області Алла Щаслива: «Я дуже рада, що ми маємо можливість лікувати пацієнтів з туберкульозом широкої лікарської стійкості короткостроковим високоефективним режимом. Це надихає, коли ти маєш можливість лікувати людей новими препаратами, керуватися в своїй роботі найновішими рекомендаціями ВООЗ та користуватися такими перевагами, як постійна підтримка та можливість консультування в складних випадках не лише з Національною центральною лікарсько-консультативною комісією, а й з спеціалістами ВМК»

На фото Алла Щаслива

Ще 4 пацієнти знаходяться на режимі ВРаІ в Чернігівській області. Одна з них – багатодітна жінка, яка ще у 2013 році перехворіла на чутливий туберкульоз і вилікувала його. Цього літа вона звернулась до сімейного лікаря через кашель та задишку. Рентгенологічне обстеження показало прогресування туберкульозного процесу в легенях. «При дообстеженні в мокротинні пацієнтки виявлені мікобактерії зі стійкістю до рифампіцину, ізоніазиду, фторхінолонів. Тому їй запропонували режим ВРаІ. Вона погодилась на скорочений курс, тому що має бажання не тільки одужати, а й швидше повернутися до своїх дітей», – коментує лікар-фтизіатр з Чернігівської області Антоніна Красненко. 

На фото Антоніна Красненко 

Нагадаємо, в 18 регіонах операційне дослідження буде здійснюватись за технічної підтримки гранту Глобального фонду для боротьби з туберкульозом, ВІЛ/СНІДом та малярією, ще в 4-х регіонах — передбачена технічна підтримка проєкту USAID та ГО OATH. 

Інші новини