Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Рак: що варто знати і як уберегтися
07.02.2019
17:44

Рак: що варто знати і як уберегтися

Рак є причиною майже кожної шостої смерті у світі. За даними ВООЗ, 2018 р. від різних онконедуг померли 9,6 млн людей. Рак стоїть на другому місці після серцево-судинних захворювань серед основних причин смерті.

Майже третину летальних випадків унаслідок раку зумовлено нездоровим способом життя і раціоном харчування. Тож ВООЗ розробила Європейський кодекс боротьби проти раку, рекомендації якого допоможуть зменшити ризик виникнення онкологічних недуг на 50%. Центр громадського здоров’я розповідає про основні фактори ризику і профілактику онкозахворювань.

Не куріть

Вживання тютюну є головним фактором ризику появи раку: на нього припадає майже 22% випадків смерті від онкологічних недуг у світі. Куріння пов’язане з розвитком різних типів раку — легень, ротової порожнини, горла, гортані, підшлункової залози, сечового міхура, шийки матки та нирок. Навіть якщо ви не курите самі, пасивний вплив тютюнового диму може збільшити ризик виникнення раку легень.

Споживайте здорову їжу

Повноцінний збалансований раціон може знизити ризик захворювання, хоча переконливих даних щодо певних продуктів, які допомагають у профілактиці раку, немає.

Рекомендації щодо здорового харчування:

  • їжте багато фруктів, овочів та інших харчових продуктів рослинного походження, таких як цільні зерна і боби;
  • уникайте зайвої маси тіла — їжте легше і компактніше, обирайте менш калорійні продукти, виключіть із раціону рафінований цукор, трансжири, їжу із фастфуду;
  • уживайте алкоголь у помірних кількостях — ризик появи різних онкозахворювань, зокрема раку товстої кишки, молочної залози, легень, нирок і печінки, збільшується разом із кількістю випитого алкоголю;
  • обмежте споживання технологічно обробленого м’яса — ВООЗ повідомляє, що вживання великої кількості такого м’яса може збільшити ризик деяких видів раку.

Численні дослідження демонструють, що жінки, які дотримуються середземноморської дієти з додаванням оливкової олії та горіхів, можуть зменшити ризик раку молочної залози. Ця дієта включає значну кількість рослинних продуктів, як-от фрукти й овочі, цільні зерна, бобові та горіхи. Люди, які дотримуються середземноморської дієти, обирають здорові жири — оливкову олію, масло і рибу замість червоного м’яса.

Підтримуйте здорову вагу і будьте фізично активними

Підтримання здорової маси тіла може знизити ймовірність виникнення різних онкологічних недуг, зокрема раку молочної залози, простати, легень, товстої кишки та нирок.

Люди, які регулярно займаються спортом, отримують певні переваги для здоров’я. Але для істотної користі необхідно щонайменше 150 хвилин помірної або 75 хвилин енергійної аеробної активності на тиждень. Як загальну мету, включіть до свого графіку щонайменше 30 хвилин фізичної активності щодня.

Не засмагайте

Рак шкіри є одним із найбільш поширених онкологічних захворювань, і водночас йому порівняно легко запобігти. Достатньо виконувати кілька рекомендацій:

  • уникайте прямого сонячного опромінювання вдень, особливо з 10:00 до 16:00 влітку, коли сонячна радіація найсильніша;
  • захистити голову допоможуть сонцезахисні окуляри та крислатий капелюх;
  • затуляйте відкриті ділянки тіла одягом, який покриває якомога більше поверхні шкіри, при цьому обирайте яскраві або темні барви, які відбивають більше ультрафіолетового випромінювання, ніж пастельні чи вибілені бавовняні;
  • використовуйте сонцезахисний крем широкого спектра із SPF щонайменше 30, навіть у похмурі дні — не шкодуйте крему і повторно застосовуйте кожні дві години або частіше, якщо плаваєте чи пітнієте;
  • уникайте соляріїв — вони так само шкідливі, як і природні сонячні промені.

Зробіть щеплення

До 25% випадків раку в країнах із низьким і середнім рівнем доходів (до яких, на жаль, належить і Україна) зумовлено такими інфекціями, як гепатит і вірус папіломи людини (ВПЛ). Профілактика раку включає захист від цих вірусних інфекцій. Дізнайтеся у свого лікаря щодо вакцинації.

Гепатит B може збільшити ризик виникнення раку печінки. Щеплення проти ВГВ рекомендується для дорослих із таких груп ризику:

  • сексуально активних полігамних людей;
  • з інфекціями, що передаються статевим шляхом;
  • тим, хто вживає наркотики внутрішньовенно;
  • чоловікам, які практикують секс із чоловіками.

Також до групи ризику входять працівники системи охорони здоров’я і громадської безпеки, які можуть контактувати з інфікованою кров’ю або з іншими рідинами організму.

Вірус папіломи людини передається статевим шляхом і може призвести до раку шийки матки та інших статевих органів, а також до плоскоклітинного раку голови та шиї. Вакцина проти ВПЛ рекомендована для дівчат і хлопчиків віком 11–12 років.

Уникайте ризикованої поведінки

Іншою ефективною тактикою профілактики раку є уникнення ризикованої поведінки, яка може призвести до інфекцій, що збільшують імовірність розвитку онкозахворювань.

1. Практикуйте безпечний секс. Обмежте кількість сексуальних партнерів і використовуйте презервативи під час сексу. Що більше у вашому житті статевих партнерів, то більше шансів на зараження інфекцією, котра передається статевим шляхом.

2. Люди, які живуть із ВІЛ або хворі на СНІД, мають вищий ризик появи раку ануса, печінки та легень.

3. Вірус папіломи людини найчастіше асоціюється із раком шийки матки, але він також може підвищити ризик виникнення раку ануса, пеніса, горла, вульви та піхви.

4. Людям, які вживають наркотики внутрішньовенно, рекомендовано не користуватися вже використаними голками. Обмін голками з людьми, які застосовують внутрішньовенні препарати, може призвести до зараження ВІЛ, а також гепатитами В та С, що підвищує ризик появи раку печінки.

Регулярно відвідуйте лікаря для профілактичного огляду

Регулярні самоперевірки та скринінги для різних типів раку збільшують шанси на раннє виявлення хвороби, а це підвищує ефективність лікування і знижує його вартість.

Проконсультуйтеся зі своїм лікарем про найкращий для вас графік онкоскринінгу.

Уважне ставлення до власного здоров’я і зменшення факторів ризику істотно знижують імовірність захворювання на рак. Коли ж уникнути недуги не вдалося, відмова від шкідливих звичок підвищить ефективність лікування і допоможе покращити самопочуття.

Центр громадського здоров’я нагадує: лише профілактика, скринінг, своєчасне виявлення та лікування онкологічних захворювань допоможуть досягти значних позитивних результатів у боротьбі із цією проблемою.

Інші новини