Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Разом із презервативами ефективність PrEP становить майже 100%
13.05.2021
16:00

Разом із презервативами ефективність PrEP становить майже 100%

Доконтактна профілактика (ДКП/PrEP) — це прийом антиретровірусних препаратів для зниження ризику інфікування ВІЛ. За рахунок того, що людина починає приймати PrEP до інфікування, то у момент контакту ВІЛ уже стикається із захистом та не може залишитися в організмі. 

Із вересня 2015 року Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує PrEP як додатковий метод профілактики ВІЛ для людей, які мають високий ризик інфікування. Окрім цього матеріалу, про PrEP можна прочитати і тут: https://prep.phc.org.ua 

Для кого створений PrEP

Якщо коротко: PrEP створена для всіх, хто має високий ризик інфікуватися ВІЛ. Якщо ви впізнаєте себе серед тих категорій, які наведено нижче, зверніться до лікаря та обговоріть варіант доконтактної профілактики.

Це можна зробити у СНІД-центрі або в кабінеті довіри. Спеціалізовані фахівці проконсультують вас щодо необхідності приймати PrEP та призначать доконтактну профілактику, якщо така потреба справді є.

  • Ваш партнер або партнерка живуть із ВІЛ. Найкраще поєднання: ваш партнер або партнерка приймають АРВ-терапію, а ви — доконтактну профілактику. Також важливо щоб ви використовували бар’єрну контрацепцію, адже ВІЛ передається незалежно від того, маєте ви оральний, вагінальний чи анальний секс із вашим партнером. Лише за умови «подвійної» контрацепції ви будете захищені від ВІЛ майже на 100%.
  • Ви — чоловік та практикуєте секс із чоловіками (ЧСЧ). PrEP — актуальний захист від ВІЛ додатково до бар’єрної контрацепції особливо для ЧСЧ. Через мікротріщини, що можуть виникати під час анального сексу, ВІЛ активно передається від інфікованої людини до її партнера.
  • Ви надаєте інтимні послуги за винагороду. Важливо завжди використовувати бар’єрні засоби контрацепції та обрати PrEP як додатковий метод профілактики ВІЛ, адже ви не можете знати ВІЛ-статус вашого партнера або партнерки.
  • Ви вживаєте наркотичні засоби ін’єкційно (ЛВІН). Один зі способів передачі ВІЛ — через кров, а особливо через брудні шприци та голки, які вже використовувалися раніше людиною, яка живе з ВІЛ.
  • Ви практикуєте груповий секс, маєте кілька різних статевих партнерів тощо. Важливо завжди використовувати бар’єрну контрацепцію та PrEP як допоміжний спосіб захисту від ВІЛ. Також якщо ви не знаєте статус партнера або партнерів, порадьтеся із лікарем про необхідність початку доконтактної профілактики ВІЛ.

Як він працює

У основі дії PrEP — комбінація двох антиретровірусних препаратів, які застосовують і для лікування від ВІЛ-інфекції (АРВ-терапія). Така доконтактна профілактика не дає вірусу проникнути в здорові клітини й розмножуватися у них. А якщо ВІЛ таки потрапить у ваш організм, він не зможе розмножуватися і з часом виснажиться.

Саме тому доконтактну профілактику ВІЛ необхідно приймати щодня приблизно в один і той самий час протягом періоду, коли ви маєте підвищений ризик інфікуватися ВІЛ. Тривалість курсу ми визначаєте разом із лікарем виходячи з результатів вашої консультації.

Важливо пам’ятати, що захист від ВІЛ формується після семи днів прийому антиретровірусних препаратів. Тому аж ніяк не варто одразу після початку терапії розслаблятися та забувати про захист.

Чоловіки, які мають секс із чоловіками, можуть приймати PrEP за двома схемами: щоденно або на вимогу, тобто за принципом 2 + 1 + 1. Друга схема прийому препарату означає, що за 2–24 години до запланованого сексу чоловік випиває дві таблетки PrEP, третю — через добу після перших двох, а четверту — ще на добу пізніше.

Також зауважте, що PrEP не працює за принципом екстреної контрацепції. Якщо ви мали контакт із людиною, яка живе з ВІЛ, і підозрюєте, що інфікувалися, протягом 72 годин завітайте до лікаря та почніть постконтактну профілактику ВІЛ

Ще один важливий момент: прийом PrEP не виключає потребу використовувати засоби бар’єрної контрацепції, оскільки інші інфекції, що передаються статевим шляхом, невразливі до нього. Також PrEP не захистить від небажаної вагітності.

Детальніше про різні способи профілактики можна прочитати у цьому матеріалі за посиланням.


 

Інші новини