Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Регіональні центри та спеціальна освіта: пріоритети розвитку системи громадського здоров’я
23.01.2019
17:00

Регіональні центри та спеціальна освіта: пріоритети розвитку системи громадського здоров’я

Розбудова регіональної мережі центрів громадського здоров’я та розвиток кадрового потенціалу системи громадського здоров’я — такі головні питання обговорили 17 січня на засіданні Координаційної ради МОЗ України з питань розвитку системи громадського здоров’я під головуванням в. о. міністра охорони здоров’я Уляни Супрун.

«Перехід від політики лікування до політики запобігання захворюванням, зміцнення і збереження здоров’я українців — один із фундаментальних принципів трансформації всієї системи охорони здоров’я в Україні та роботи системи громадського здоров’я», — зазначив генеральний директор Директорату громадського здоров’я МОЗ України Андрій Скіпальський.

Він додав, що задля ефективного функціонування система громадського здоров’я потребує створення та розвитку регіональних центрів громадського здоров’я. Їм буде передано функції забезпечення охорони і зміцнення здоров’я населення, стратегічного управління з питань громадського здоров’я, епідеміологічного нагляду (спостереження) та моніторингу захворювань, групової та популяційної профілактики захворюваності, лабораторної діяльності та боротьби з епідеміями.

«Вже сьогодні функціонують шість регіональних центрів громадського здоров’я, а до кінця цього року вони мають запрацювати в усіх областях. Задля цього розпочато процес передавання майнових комплексів з державної власності до органів місцевого самоврядування в регіонах. За підтримки USAID та Глобального фонду Центр громадського здоров’я МОЗ України надає допомогу регіонам у формуванні обласних центрів та запровадженні нових механізмів фінансування системи громадського здоров’я в умовах реформи», — повідомив генеральний директор Центру громадського здоров’я МОЗ України Володимир Курпіта.

ЦГЗ активно працює і в напрямі розробки та впровадження освітніх програм за спеціальністю «громадське здоров’я». Стандарт вищої освіти за цим напрямком для магістерського рівня, що розробили фахівці Центру, затверджено наказом Міністерства освіти і науки України від 12 грудня 2018 р.

Перелік спеціальних компетенцій та результатів навчання, визначених цим стандартом, відповідає як міжнародним нормам, зокрема фаховим вимогам Європейської асоціації громадського здоров’я, так і реальним потребам галузі охорони здоров’я в України. Новий стандарт освіти поширюється на широке коло фахівців, а не лише на спеціалістів з медичною освітою. Найближчим часом буде фіналізовано план розвитку кадрових ресурсів для системи громадського здоров’я.

Координаційна рада Міністерства охорони здоров’я України з питань розвитку системи громадського здоров’я створена для координації заходів щодо розвитку системи громадського здоров’я. Головою ради є в. о. Міністра охорони здоров’я України д-р Уляна Супрун. До складу органу також входять по одному представнику Міністерства охорони здоров’я України, Центру громадського здоров’я МОЗ України, Європейської комісії, Бюро ВООЗ в Україні та представництва Центрів контролю і профілактики захворювань США.

Інші новини