Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Роз`яснення щодо озвученої цифри про кількість смертей: у 2017 році не зафіксовано жодної смерті від вакцин
29.05.2018
17:45

Роз`яснення щодо озвученої цифри про кількість смертей: у 2017 році не зафіксовано жодної смерті від вакцин

В інтерв`ю для РБК-Україна директор Центру громадського здоров`я Володимир Курпіта назвав цифру дітей, смерть яких співпала у часі із проведенням вакцинації у 2017 році. Наразі у медіа просторі шириться новина, в якій цю цифру можна трактувати неправильно. Міністерство охорони здоров`я наголошує: смерть ПІСЛЯ не значить смерть ВНАСЛІДОК.

У 2017 році було зафіксовано 18 смертей, що співпали у часі з проведенням вакцинації. Проте жодна з цих смертей НЕ була пов`язана з вакцинацією.

Україна показує позитивну динаміку у зниженні випадків дитячої смертності. Смертність дітей у віці до 5 років знизилась з 5491 випадку у 2010 році до 3610 випадків у 2016 році. Того ж 2016 року рівень дитячої смертності дітей до 1 року складав 2955 випадків. Це близько 8 смертей на день, і інколи трапляється так, що смерть дитини збігається з вакцинацією в часі. Усі випадки дитячих смертей були розслідувані, причина смерті встановлена.

Згадані директором ЦГЗ 18 смертей були викликані такими причинами: вроджені вади розвитку (наприклад, коарктація аорти), що призвели до виникнення серцевої та серцево-легеневої недостатності,  менінгококцемія, гідроцефалія, пневмонія, синдром раптової смерті, вроджений імунодефіцит та асфіксія (удушення).

Жодної смерті внаслідок вакцинації не зафіксовано. Проте вже 9 людей в Україні померло від ускладнень кору. Вакцини – рятують, вбивають – інфекції.

Всього протягом 2017 року було проведено 1 361 776 щеплень. Діти, які були вакциновані, захищені проти небезпечних хвороб і смерті.

Вакцинація – єдиний засіб, що допомагає убезпечити дитину від інфекційний хвороб, що призводять до тяжких ускладнень або смерті. Вакцини в Україні – безпечні, прекваліфіковані Всесвітньою організацією охорони здоров`я та мають багаторічний позитивний досвід застосування.

Виведена у заголовки новин цифра про кількість смертей, що збігалась у часі із вакцинацією, без подання контексту – це маніпуляція і гра на страхах українців.

Міністерство охорони здоров`я звертається до представників медіаспільноти дотримуватися журналістських стандартів, не маніпулювати цитатами експертів для збільшення кількості переглядів своїх ресурсів. Вакцинація – питання національної безпеки держави. Подібні маніпулятивні публікації можуть мати негативні  наслідки для програми імунопрофілактики та можуть призвести до різкого зниження охоплення  вакцинацією населення і таким чином значно підвищити ризик спалаху хвороб і смертності.

Інші новини