Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Що кожен із нас може зробити для запобігання самогубствам?
13.09.2024
17:37

Що кожен із нас може зробити для запобігання самогубствам?

10 вересня 2024 року Центр громадського здоров'я МОЗ України провів круглий стіл до Всесвітнього дня запобігання самогубствам, який цього року проходить під гаслом «Зміна наративу про самогубство» із закликом #РозпочнімоРозмову #StartTheConversation.

У зустрічі взяли участь експерти у галузі громадського здоровʼя та амбасадори психічного здоров’я проєкту Психічне здоров'я для України (MH4U). 

Круглий стіл складався з трьох частин: 

  • Поточна ситуація в Україні та світі; роль суспільства у запобіганні самогубствам;
  • Висвітлення теми самогубства у медіа;
  • Панельна дискусія: переживання суїцидальної кризи; обговорення з людьми, що мають досвід суїцидальної поведінки.

Також наприкінці статті публікуємо відповіді на два питання, які прозвучали під час вебінару, але не встигли отримали відповіді.

Перші два блоки зустрічі висвітлили фахівчині в галузі громадського здоровʼя: 

Любов Чигринська, експертка з психічного здоровʼя Координаційного Центру з Психічного Здоровʼя; Галина Пилягіна, професорка, докторка медичних наук, завідувачка кафедрою психіатрії, психотерапії та медичної психології Національного університету охорони здоров’я імені П.Л. Шупика; Олена Бідованець, координаторка психічного здоровʼя Центру громадського здоровʼя МОЗ України; Ганна Легкова, спеціалістка з психологічних інтервенцій, бюро ВООЗ в Україні; Анастасія Глазкова, клінічна психологиня, адміністративна консультантка гарячої лінії Lifeline. 

Було представлено основні аспекти суїцидальної поведінки, важливість етичного висвітлення самогубств у ЗМІ, проблематику виявлення та реєстрації фактів самогубств, злагодженості алгоритмів реагування у випадку суїцидальних ризиків та факторів захисту стосовно суїцидальної поведінки. 

Особливу вдячність Центр висловлює амбасадоркам психічного здоров’я проєкту MH4U — Анастасії Клименко, Поліні Абражевич, Олександрі Панченко — за участь у панельній дискусії вебінару та розповіді про власний досвід переживання суїцидальної поведінки. 

Відверта розмова про психічне здоров’я допомагає долати стигматизацію та бар’єри на шляху до фахової допомоги. Про самогубство важливо говорити, адже замовчування не вирішує проблему та унеможливлює отримання підтримки через контакт з людьми. Якщо ви маєте приводи для занепокоєння щодо стану близьких, важливо запитувати, чи є в них думки про самогубство. Про це говорити важко, але потрібно для того, щоб запобігти загибелі через самогубство.

Нижче надаємо відповіді професорки Галини Пилягіної на питання, які за браком часу не були розглянуті під час заходу.

Люди побоюються звертатися до лікарів-психіатрів та ставати на психіатричний облік через те, що у майбутньому це може нашкодити їм. 

На сьогодні у сфері психіатричної допомоги відсутнє поняття «диспансерний облік», яке існувало в радянській психіатрії. Звернення до медичного закладу передбачає створення медичної картки, а поняття «обліку» стосується осіб, що отримують примусове лікування внаслідок рішення суду. 

Які є фактори ризику та захисту самогубства серед військових, що мають досвід бойових дій?

Факторами ризику є фізичне та психічне перевантаження, зловживання алкоголем та психоактивними речовинами, відсутність сну, страх бойового досвіду в новобранців, ієрархічні стосунки в колективі, досвід пережитого насильства, страх потрапити в полон.

До факторів захисту відносяться, зокрема, навички ефективного подолання та вирішення проблем, бачення власних сенсів у житті (наприклад, сім'я, друзі, домашні тварини тощо), підтримка партнерів, друзів і родини, відчуття зв’язку з іншими, відчуття зв’язку з громадою, сильне почуття культурної ідентичності, вчасно отримана комплексна психологічна та психіатрична допомога. 

Запис  вебінару доступний за посиланням на YouTube-каналі Центру громадського здоров’я.

Матеріали вебінару можна завантажити з хмарного сховища

Матеріал підготовлений у рамках Всеукраїнської програми «Ти як?» (https://howareu.com/), ініційованої першою леді Оленою Зеленською. 

Інші новини