Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Що таке стигма і як це пов’язано із психічним здоров’ям?
21.08.2024
17:51

Що таке стигма і як це пов’язано із психічним здоров’ям?

Центр громадського здоров'я МОЗ України провів вебінар на тему «Стигматизація психічних розладів: прояви, причини та наслідки». 

Стигма — знак сорому, ганьби чи осуду, який призводить до того, що людину відкидають, дискримінують і виключають з різних сфер життя суспільства (ВООЗ). 

Фахівці Центру, Софія Кіба та Андрій Птащенко, представили основні аспекти стигми та її вплив на життя людини з психічними розладами.  Зокрема, було розглянуто:

  • етапи формування стигматизації, виявлення стигматизуючої лексики, практики побудови нестигматизуючого викладу інформації; 
  • законодавчі аспекти у сфері охорони психічного здоров’я та правозахисний підхід в сфері охорони здоров’я; 
  • заходи подолання стигми індивідуального рівня, випадки з психіатричної практики.

Олена Вінсент, амбасадорка психічного здоров’я проєкту Психічне здоров’я для України (MH4U), поділилася досвідом життя із психічним розладом,  вплив стигми на щоденне життя, реакцію оточення на діагноз, роботу амбасадорів психічного здоров’я. 

За даними ВООЗ, внаслідок вторгнення росії в Україну чверть населення перебуває в групі ризику виникнення психічних розладів. Стигматизація зачіпає не лише людей, які живуть з розладами психіки, але й їх родини, опікунів, фахівців із психічного здоров’я. Тому важливо плекати психічне здоров’я як на індивідуальному рівні, так і на рівні громади. 

Для подолання стигми у сфері психічного здоров’я кожен з нас може:  

  • виявляти гуманне ставлення до людей з розладами психіки, розвивати співчуття, залучати людей з розладами психіки в усі можливі види діяльності; 
  • заохочувати рівність між сприйняттям фізичного та психічного здоров’я, 
  • використовувати нестигматизуючу лексику; 
  • вживати клінічні терміни та нейтральну термінологію в клінічному контексті, уникати евфемізмів; 
  • опиратись на науково-доказові джерела інформації, перевіряти інформацію.

Детальніше дізнатись про те, як варто говорити про психічне здоров’я ви можете завдяки освітньому онлайн-ресурсу “НаҐАЙДайки” що спирається на науково-обгрунтовані дані. 

Запис вебінару можна переглянути на YouTube-каналі Центру громадського здоров’я за посиланням, а презентації доповідей завантажити з гугл-диска.  

Матеріал підготовлений у рамках Всеукраїнської програми «Ти як?» (https://howareu.com/), ініційованої першою леді Оленою Зеленською. 

Інші новини