Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Щорічна зустріч у рамках проекту PEPFAR відбулася в Києві
06.02.2019
12:31

Щорічна зустріч у рамках проекту PEPFAR відбулася в Києві

25 січня у Києві відбулася зустріч зацікавлених сторін у рамках проекту «Посилення спроможності лікування ВІЛ/СНІД в Україні згідно з Надзвичайним планом Президента США по боротьбі зі СНІДом (PEPFAR)».

Езра Барзілай, директор Всесвітнього підрозділу з ВІЛ/ТБ в Україні, розпочав зустріч і відзначив важливість підтримки та співпраці з Україною.

Учасники наради мали на меті обговорити запропоновану стратегію для COP19, а також:

  • досягнення, потреби та посилення програми PEPFAR в Україні;
  • максимальне збільшення програмного впливу процесів Оперативного плану країни — 2019 (Country Operational Plan 2019 — COP19) PEPFAR щодо фінансування та планування;
  • актуальні бар’єри/виклики, пов’язані з виявленням нових пацієнтів/випадків, початком антиретровірусної терапії (АРТ) та утриманням пацієнтів на АРТ;
  • технічні підходи, конкретні заходи та інші рішення, націлені на посилення контролю за епідемією.

Зокрема, Володимир Курпіта, генеральний директор Центру громадського здоров’я МОЗ України, розповів, що діяльність системи охорони здоров’я буде переорієнтовано від політики лікування до профілактики, зміцнення та збереження здоров’я і запобігання захворюванням.

Подолання епідемії ВІЛ-інфекції/СНІДУ є одним із пріоритетів для системи громадського здоров’я в Україні.

«Наші подальші кроки у 2019 р. будуть спрямовані передусім на удосконалення підходів до тестування на ВІЛ і пов’язаних із цим послуг, зокрема, це впровадження стратегій, спрямованих на збільшення виявлення ЛЖВ, а також удосконалення відповідної нормативно-правової бази», — розповів перший заступник генерального директора Центру громадського здоров’я МОЗ України Віктор Ляшко.

Участь у заході взяли представники Міністерства охорони здоров’я України, Центру громадського здоров’я МОЗ України, Центрального санітарно-епідеміологічного управління Міністерства оборони України, Всесвітнього підрозділу з ВІЛ/ТБ в Україні Центрів контролю та профілактики захворювань США (CDC Україна), Офісу всесвітнього координатора з питань СНІДу та дипломатії у сфері охорони здоров’я, Офісу охорони здоров’я USAID/Україна та інші члени команди PEPFAR.

Довідково

Мета програми PEPFAR (Надзвичайна ініціатива Президента США з надання допомоги у боротьбі з ВІЛ/СНІД) полягає у наданні технічної допомоги та певного обсягу безпосередніх послуг, що мають забезпечити максимальні якість, охоплення та результативність національних заходів з відповіді на епідемію ВІЛ/СНІД, передусім для ключових та найбільш уразливих груп населення. У співпраці з урядом і громадянським суспільством України, а також з іншими партнерами, зокрема Глобальним фондом для боротьби з ВІЛ/СНІДом, туберкульозом та малярією і Об’єднаною програмою ООН з ВІЛ/СНІДу (ЮНЕЙДС), PEPFAR підтримує заходи, спрямовані на зміцнення національного та регіонального потенціалу для протидії ВІЛ/СНІДу, вдосконалення нормативно-правової бази бюджетного та фінансового забезпечення цих заходів, реалізацію та оцінювання результативності програм профілактики, догляду та лікування на всіх рівнях, а також на формування прозорих процесів і систем постачання ліків та медичних товарів.

Інші новини