Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Семінар із туберкульозу для військових медиків
03.12.2018
12:30

Семінар із туберкульозу для військових медиків

26–27 листопада Центр громадського здоров’я спільно з МГО «Міжнародний інститут проблем ВІЛ/СНІДу та туберкульозу» провели семінар-тренінг «Сучасні підходи до виявлення туберкульозу» для військових медиків. На захід було запрошено лікарів приймальних відділень, інфекціоністів, пульмонологів, фтизіатрів Збройних сил України, а також лікарів Військово-медичного управління Національної гвардії України. Ця довгоочікувана зустріч стала відповіддю на нагальну потребу в обговоренні методів виявлення туберкульозу серед військовослужбовців. Той факт, що військовики входять до групи ризику розвитку ТБ, доведено в багатьох країнах світу як у мирний час, так і в період збройних конфліктів.

Голова правління МГО «Міжнародний інститут проблем ВІЛ/СНІДу та туберкульозу», полковник у відставці, д-р Еліот Перлман акцентував увагу на покращенні виявлення туберкульозу в лавах ЗСУ і Національної гвардії України.

Завідувачка відділу координації програм лікування Яна Терлеєва розповіла про перспективи розвитку туберкульозної служби в Україні, прийдешні зміни у лікуванні ТБ зі стійкістю та про інноваційні підходи у сфері протидії туберкульозу.

У рамках реалізації гранту Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією 2018 р. лікувальні заклади Збройних сил України отримали чотири апарати GeneXpert і дві пересувні установки для радіологічного дослідження. Наступний крок — забезпечення ефективного використання нового обладнання, а це потребує істотного оновлення методів діагностики туберкульозу.

Упродовж двох днів учасники обговорювали сучасні алгоритми лабораторної діагностики ТБ та індикатори, за якими можна оцінити ефективність цих алгоритмів (модератором виступила спеціалістка з лабораторної діагностики ЦГЗ Наталія Кампос-Родрігес), а також розбирали маршрут пацієнта з кашлем та іншими симптомами, які можуть свідчити про туберкульоз, стратегії скринінгу на ТБ і виявлення за зверненням, критерії оцінювання контагіозності пацієнта (під орудою менеджера із туберкульозу «Інституту ВІЛ/СНІДу та ТБ», доцента НМУ імені О. О. Богомольця Марії Долинської). На тренінг був запрошений голова ГО «Інфекційний контроль в Україні» Андрій Александрін, який розповів про можливості зниження ризику внутрішньолікарняного передавання туберкульозу.

Завдяки ініціативі «Інституту ВІЛ/СНІДу та ТБ» кожен учасник отримав блокноти, в яких у вигляді схем і таблиць стисло викладено всю інформацію про туберкульоз, необхідну військовому медику. МГО надрукувала 100 примірників блокнотів для перших тренінгів. Невдовзі ЦГЗ видасть другий, набагато більший наклад блокнотів, тож кожен медик ЗСУ і Нацгвардії матиме під рукою необхідний довідковий матеріал з виявлення і лікування туберкульозу.

Інші новини