Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Семінари з оцінювання цільової групи та планування постачання вакцин
07.12.2018
13:00

Семінари з оцінювання цільової групи та планування постачання вакцин

Із 13 листопада до 6 грудня відбулося кілька навчально‐практичних семінарів для регіональних фахівців із планування та прогнозування цільових груп населення і потреби в імунобіологічних препаратах для профілактичної вакцинації. Організаторами цих заходів виступили Центр громадського здоров’я та представництво ВООЗ в Україні.

Семінари відбулися в рамках загальнонаціональної програми імунізації та мали такі цілі:

  • поліпшення планування цільової групи населення;
  • впровадження методології багаторічного планування та ефективного управління постачанням запасів імунобіологічних препаратів у рамках рутинної та додаткова імунізації;
  • визначення підходів до організації заходів у відповідь на спалах кору та для підтримки статусу країни, вільної від поліомієліту.

Охоплення вакцинацією в Україні поступово зменшувалося з 2009 р., а 2016 р. досягло найнижчого показника. З 2015 р. Україна перебуває серед країн з високим ступенем ризику на глобальному рівні щодо поліомієліту, а також залишається ендемічною як для кору, так і для краснухи. Згідно з останнім звітом SAGE (Стратегічна дорадча група експертів з питань імунізації) за 2017 р., Україна належить до десяти країн, які мають невідповідний довготривалий низький показник з охоплення вакцинацією. Щоби змінити цю ситуацію, Міністерство охорони здоров’я України, Центр громадського здоров’я МОЗ та міжнародні партнери докладають чималих зусиль.

Незважаючи на загальне поліпшення із постачанням, з 2016 р. дефіцит вакцин на національному та регіональних рівнях, як і раніше, зумовлено передусім недосконалим плануванням і розподілом, а також управлінням запасами. Для розв’язання цієї проблеми 2018 р. уряд видав постанову про трирічний цикл планування за програмою імунізації та затвердив відповідні процедури й методологію, розроблену за підтримки ВООЗ на основі комплексного багаторічного планувального інструменту ВООЗ-ЮНІСЕФ для програми імунізації.

Щоб налагодити багаторічне планування в Україні та полегшити процес валідації, Центр громадського здоров’я разом із ВООЗ організували серію навчально-практичних семінарів для регіонів з оцінювання цільової групи та прогнозування постачання вакцин. Учасники семінарів також розглянули виклики та надали рекомендації щодо планування цільових груп та прогнозування потреби й попиту на вакцини з огляду на спалах кору та заходи додаткової імунізації проти поліомієліту.

Інші новини