Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Серцево-судинні захворювання та війна
18.05.2022
07:41

Серцево-судинні захворювання та війна

Війна — це час, коли людина постійно перебуває в емоційному напруженні та стресі. Надмірне збудження симпатичної нервової системи, надмірна секреція гормонів глюкокортикоїдів та зниження рівня гормону естрогену — підвищують ризик розвитку серцево-судинних захворювань (ССЗ).

Основним механізмом, через який гострий психосоціальний стрес підвищує ризик ССЗ, є зростання частоти серцевих скорочень (ЧСС) й артеріального тиску (АТ) через активацію симпатичної та зниження активності парасимпатичної нервової системи.

У людей, які живуть із ССЗ, стрес може призвести до стенокардії, інфаркту, гіпертонічного кризу, порушення ритму серця, підвищення рівня глюкози в крові.

У систематичному огляді, проведеному Імперським коледжем Лондона та Лондонською школою гігієни та тропічної медицини, дослідники виявили, що військові конфлікти напряму пов'язані з підвищеним ризиком ішемічної хвороби серця, інсульту, діабету, підвищенням артеріального тиску та холестерину, а також зі збільшенням споживання алкоголю та тютюну. Війна збільшує ймовірність прийняття таких моделей поведінки, як куріння, неактивний спосіб життя та нездатність приймати ліки. 

Поєднання декількох факторів ризику значно прискорює розвиток серцево-судинних захворювань. В сучасних умовах просто неможливо знизити рівень стресових факторів, але кожен може змінити спосіб свого життя для того, щоб профілактувати хвороби.

Як профілактувати ССЗ під час війни

  • Харчуйтеся збалансовано. У період війни це важко: без доступу до продуктів, без апетиту або з надмірним апетитом, в дорозі тощо. Але харчування — наш актив і запорука того, що здоров'я не дасть збій. Щоб вгамувати голод і довго відчувати себе ситим варто зосередитися на продуктах, які містять «хороші» жири та насичені клітковиною. Обидва типи продуктів повільно перетравлюються та дають відчуття насичення без підвищення цукру в крові. Експерти рекомендують їсти рослинні продукти, такі як фрукти, овочі та цільні зерна. Уникайте продуктів з високим ступенем перероблювання (ковбаси). Варто обмежити споживання продуктів швидкого приготування й інших оброблених продуктів з високим вмістом жиру, крохмалю або цукру.

  • Будьте фізично активними: регулярна фізична активність пов'язана з нижчим рівнем депресії та тривожності у всіх вікових групах.

  • Пам'ятайте про здоровий сон. Він дозволяє нашому мозку перезарядитися, а тілу відпочити. В сучасних умовах мати якісний сон досить важко, але досипати норму важливо. Експерти радять робити перерви на денний сон, якщо нічний сон був коротким або часто лунали тривоги.

  • Відмовтеся від куріння та алкоголю. Куріння та вживання алкоголю часто є помилковою спробою впоратися зі стресом. Знайдіть здоровіші способи контролювати рівень стресу, наприклад, прогулянки на свіжому повітрі, спорт або волонтерство.

  • Контролюйте артеріальний тиск. Підвищений кров'яний тиск збільшує ризик серцевого нападу, інсульту та захворювань нирок. Самоконтроль артеріального тиску допоможе вчасно вжити необхідних заходів, уникнути розвитку різних хвороб та їх коштовного лікування. Варто пам’ятати, що норма артеріального тиску в людини змінюється з віком — систолічний тиск зростає протягом усього життя, а діастолічний зростає до 60 років. У старшому віці та для людей, які мають підвищений ризик розвитку артеріальної гіпертензії, рекомендується щорічний скринінг.

  • Дотримуйтеся чітких інструкцій, коли вживаєте ліки. Препарати від тиску потрібно приймати в один і той же час щодня — це закон. Адже запобігати підвищенню тиску набагато простіше, і для цього потрібні менші дози. І якщо ліки п'ються раз на добу, головне, щоб між прийманнями пройшло 24 години, а не 26 або 27. Якщо ж ви забуваєте, «запізнюєтеся» на годину або дві, концентрація активної речовини, яка підтримує нормальний тиск, знижується. Тому важливо чітко дотримуватися часу приймання лікарських засобів.

  • Регулярно спілкуйтеся з лікарем, якщо це необхідно. Обов’язково повідомляйте лікаря, якщо у вас з’явилися нові симптоми, турбує біль, утома чи безсоння. Повідомте про ліки, які ви приймаєте. Лікар зможе допомогти контролювати стан вашого здоров’я. Обов'язково дотримуйтесь інструкцій щодо планових обстежень. 

Інші новини