Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
грип та грві 2022 2023
30.10.2022
00:42

Сезон грипу та ГРВІ 2022/2023: які будуть вакцини, групи ризику, які штами грипу циркулюватимуть і чому не слід приймати антибіотики при вірусній інфекції

Експертно розповідаємо про найважливіше у підготовці до сезону грипу та ГРВІ, зокрема хто як, іде може вакцинуватися безоплатно і власним коштом, які штами грипу циркулюватимуть, чим можна нашкодити собі, якщо не звернутися до сімейного лікаря, а розпочати самолікування антибіотиками на власний розсуд. 

Унікальність епідсезону

В епідемічному сезоні 2021-2022 років продовжувала тривати пандемія гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2. В Україні протягом минулого сезону зареєстровано 5,9 млн випадків захворювань на грип та ГРВІ (включно з COVID-19). По медичну допомогу з приводу захворювання на респіраторну групу інфекцій звернулось 15,5% населення країни.

В сезоні 2022 — 2023 років передбачається одночасна циркуляція вірусів грипу та коронавірусу SARS-CoV-2, що і визначатиме активність епідемічного процесу.

У зв’язку з постійними антигенними змінами вірусу грипу, ВООЗ щорічно оновлює свої рекомендації щодо складу вакцини. Так для профілактики грипу у наступному сезоні запропоновані чотиривалентні вакцини проти вірусів грипу, які ймовірно циркулюватимуть на території України:

  • вірус, подібний A/Victoria/2570/2019(H1N1)pdm09;
  • вірус, подібний A/Darwin/9/2021 (H3N2);
  • вірус, подібний B/Austria/1359417/2021 (лінія B/Victoria);
  • вірус, подібний B/Phuket/3073/2013(лінія B/Yamagata).

Саме ці штами увійшли до складу чотиривалентних вакцин проти грипу, які будуть використовувати в цьому епідсезоні.

Нагадуємо, що до груп ризику належать:

  • люди віком 60 років і старше;
  • діти від 6 міс;
  • вагітні жінки;
  • люди з хронічними захворюваннями;
  • люди з професійної групи ризику (лікарі, вчителі, військові, продавці тощо).

Цим людям рекомендовано отримати щеплення проти грипу, аби уникнути тяжких ускладнень від захворювання, що можуть призводити до смерті.

Ситуація з вакцинами

Завдяки активній співпраці ЦГЗ, МОЗ та міжнародних партнерів вдалося отримати як гуманітарну допомогу 163 тис. доз вакцин ВАКСІГРИП проти грипу, а також 30 тис. доз ДЖІСІ ФЛЮ від міжнародного проєкту PIVI для безоплатного щеплення медичних працівників та військових. 

Ці вакцини вже розподілені між усіма областями України. 

Також повідомляємо, що на сайті Держлікслужби є інформація про порядок здійснення контролю за відповідністю імунобіологічних препаратів, що застосовуються в медичній практиці. 

Вже зараз на приватному ринку в аптеках українці можуть придбати такі вакцини:

  • ДЖІСІ ФЛЮ КВАДРИВАЛЕНТ, Корея (32 200 тис. доз); 
  • ВАКСІГРИП ТЕТРА, Франція (50 000 тис. доз).

Це означає, що ці вакцини пройшли реєстрацію та безпечні до використання!

Відповідальне споживання антибіотиків

Зверніть увагу, що коронавірусна інфекція, грип та інші ГРВІ — це вірусні хвороби, а тому не потребують лікування антибіотиками. Антибіотик не діє на віруси та призначений для лікування виключно бактеріальних інфекційних хвороб.

Пацієнти повинні пам’ятати, що рішення щодо призначення антибіотиків приймається виключно лікарем на основі комплексної оцінки ризиків приєднання бактеріальної інфекції. Приймаючи антибіотики через затяжний кашель або нежить за рекомендацією сусіда — ви наражаєте себе на небезпеку розвитку побічних реакцій, у тому числі алергічних, токсичних і формування антимікробної резистентності. Лікарі мають призначати антибіотики виключно за показаннями й доводити до відома пацієнта правила їх вживання. 

Інфекційний контроль в закладах охорони здоровʼя

Лікарі й соціальні працівники наражаються на ризик інфікування самі, а також можуть наражати на цей ризик своїх пацієнтів або підопічних. Саме тому їм показана вакцинація від грипу. Не слід забувати й про неспецифічні заходи профілактики. Закладам потрібно готуватися вже сьогодні. Зокрема, впроваджувати чіткі правила скринінгу пацієнтів і підопічних щодо наявності респіраторних симптомів, правила відвідування, перебування в спільних зонах тощо. Лише комплексна підготовка дасть змогу якісно й системно протидіяти занесенню й розповсюдженню інфекційних хвороб у закладі. Вакцинація, висока настороженість та обізнаність, що ґрунтується на доказовій базі, — основа протидії коронавірусній інфекції та грипу.

Найкраща профілактика — вакцинація

Нагадуємо, вакцинуватися від грипу дуже важливо. Це можна робити не лише на початку, а і впродовж усього епідсезону. Бо ризик захворіти на грип і мати тяжкі ускладнення є досить високим, особливо для людей із груп ризику.

До того ж ризик одночасного інфікування грипом і COVID-19 є дуже високим — у 6 разів вищий ризик смертності в разі поєднання цих інфекцій. Важливо, що вакцини від грипу і COVID-19 можна вводити в один день.

Важливо пам’ятати, що вакцинація від грипу не захищає від COVID-19 і навпаки. А також враховувати, що згідно з останніми рекомендаціями НТЕГІ щодо поєднання вакцин — щеплення проти цих недуг можна робити в один день або з мінімальним інтервалом. Так ви збережете час і фінанси, які витрачаються на лікування.
Післявакцинальні реакції трапляються рідко і швидко минають. Серед них: нездужання, міалгія, головний біль, припухлість у місці ін’єкції, еритема в місці ін’єкції.

Інші новини