Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Синдром хворої  будівлі: причини, ознаки та профілактика
21.07.2021
17:52

Синдром хворої будівлі: причини, ознаки та профілактика

Термін «синдром хворої будівлі» (SBS) використовується для опису ситуацій, коли довготривале перебування людей у певній будівлі призводить до різних недуг, проте об’єктивних причин, щоб свідчили про конкретну хворобу, немає.

Виділяють 2 групи порушень стану здоров’я людини, обумовлених впливом внутрішньо-житлового середовища. Перша група має назву «захворювання, пов’язані зі спорудами» (BRI, Building Related Illness). Вона включає порушення стану здоров’я, що пов’язані з певними факторами у середині приміщення, наприклад, виділенням формальдегіду з полімерних та дерево-струганих матеріалів. Після усунення шкідливого впливу симптоми захворювання, як правило, не зникають і процес відновлення може потребувати досить тривалого часу.

Друга група має назву «синдром хворої будівлі» (SBS, Sick Building Syndrome). Це гострі порушення стану здоров’я та дискомфорт, що виникають у конкретному приміщенні та майже повністю зникають при виході з цього приміщення.

Отже, синдром хворої будівлі це розлади здоров’я людини, що виникають в окремій будівлі та обумовлені впливом внутрішньо-житлового середовища та пов’язані з незадовільною якістю повітря в її приміщеннях.

У 1984 році у звіті ВООЗ зазначалося, що близько 30% будівель у всьому світі можуть бути причиною скарг на самопочуття.

Виникнення проявів SBS переважно пов’язано з:

  • поганою вентиляцією у будівлях (це можуть бути школи, офісні приміщення тощо);
  • кондиціонуванням повітря (рециркуляцією повітря);
  • високим рівнем пилу у приміщенні;
  • тютюновим димом;
  • наявністю цвілі, грибка;
  • мікрокліматичними факторами (температурою, вологістю повітря в приміщеннях);
  • обігрівачами приміщень, камінами, газовими плитами. У процесі горіння можуть виділятися: окис вуглецю, діоксид азоту та інше;
  • органічними хімічними речовини, що випаровуються при використанні побутових товарів: фарби, лаки, засоби для чищення поверхонь тощо;
  • забрудненням ззовні від автотранспорту, наявністю у повітрі таких речовин як: радон, формальдегід, азбест, пил і свинцева фарба, що можуть потрапляти через погано розташовані вентиляційні отвори;
  • електромагнітним випромінюванням від мікрохвильовки, телевізора, комп’ютера тощо.

Погіршення стану здоров’я людей, які тривалий час перебувають у таких приміщеннях, проявляється у вигляді: головного болю, нежиті, швидкої втомлюваності, тривалої загальної слабкості, порушення сну, схильності до ураження верхніх дихальних шляхів, подразнення слизових оболонок, шкірних покривів та навіть болі у м’язах чи лихоманці.

Симптоми можуть зникати чи полегшуватися, коли людина перестає бути в будинку. Вплив чинників, наявних у повітрі закритих приміщень, залежить від терміну експлуатації будівлі, повітрообміну, кількості людей у приміщенні, якості меблів та насиченості полімерними матеріалами, індивідуальної чутливості. І, якщо цей вплив надмірний, це може призвести навіть до виникнення та розвитку захворювання. Житло, яке не відповідає гігієнічним вимогам, може бути небезпечним для здоров’я.

Профілактувати «синдром хворої будівлі» можна, якщо очищувати приміщення від шкідливих речовин:

1. Переконайтеся, якщо є така можливість, що вентиляція, система опалення та кондиціонування повітря спроєктовані відповідно до встановлених будівельних норм.

2. Здійснюйте своєчасне технічне обслуговування кондиціонерів, систем опалення тощо.

3. Під час ремонту надавайте перевагу екологічно чистим безпечним оздоблювальним матеріалам та меблям із натурального дерева.

4. Після ремонту приміщення протягом місяця не дозволяйте дітям спати в ньому.

5. Застосовуйте менш токсичні засоби побутової хімії.

6. Частіше провітрюйте приміщення та щотижня робіть прибирання. За можливості користуйтеся пилосмоком.

7. Обов’язково робіть вологе прибирання.

8. Прикрашайте кімнату рослинами.

Якщо відчуваєте подібні симптоми та вони не проходять довгий час, а ви відчуваєте полегшення, коли не перебуваєте у приміщенні, звертайтеся до сімейного лікаря за консультацією. Бережіть своє здоров’я!

 

Інші новини